Hva skjer når samfunnet stenger?
Hva er konsekvensen for natur, miljø og dyreliv når vi har hatt «lockdown» i flere måneder?
Korona-lockdown
I mars 2020 begynte land over hele verden å stenge grensene, alle hadde hjemmeskole og folk fikk beskjed om å holde seg hjemme. Siden har vi levd i en uforutsigbar tid med forsiktig gjenåpning etterfulgt av nye nedstengninger. Mange opplever mye usikkerhet og bekymrer seg for fremtiden, men kan denne selvisoleringen ha hatt en positiv effekt på miljøet?
Bedre luft
Men dét var lenge før koronaviruset covid-19. Folk har fått beskjed om å holde seg hjemme for å hindre dette viruset i å spre seg. I vårt forsøk på å stoppe det stigende antallet nye smittetilfeller, har vi vært nødt til å endre hele vår livsstil. Slik har også mengden av farlige utslipp blitt mindre.
⬅ India Gate i New Delhi. Man ser tydelig den grå forurensningen fra et bilde tatt i november 2019. Det klare bildet ble tatt rett etter at India hadde stengt ned 30. mars 2020.
USA
USA har et høyt gjennomsnittlig utslipp av nitrogendioksid. Disse utslippene ble redusert med hele 30 prosent da landet stengte ned i mars 2020.
Italia
Nitrogenutslippene rundt de største byene i Italia, Frankrike og Spania er redusert. Disse satellittbildene viser hvordan utslippene har sunket i Nord-Italia, Roma og Napoli.
India
India har en befolkning på 1,3 milliarder mennesker. Det er et av de landene som forurenser mest i verden. Antallet av små forurensende partikler i luften sank da det ble innført restriksjoner nord i India. Det var det laveste nivået som er målt på denne årstiden på 20 år.
Kina
Kina var det første landet som stengte ned. Nasjonen har sett et dramatisk fall i nitrogendioksidnivå. Utslippene ble redusert med rundt 40 prosent under karanteneperioden. Årsaken er at det forbrennes mindre fossilt drivstoff.
Reduserte lydutslipp
Gassutslippene våre er ikke det eneste som har sunket. Lydutslippene våre er også redusert. Støyen fra industriell aktivitet påvirker naturens økosystemer og biologiske mangfold. Denne industrielle støyen forurenser mer enn musikken fra diskoteker og bytrafikk.
Effekt på lang sikt
Det er fortsatt uklart hvilken effekt den globale karantenen vil ha på klimaendringene. Vil vi fortsette å forurense mindre? Vil denne uvanlige epoken i menneskets historie fungere som et eksperiment? Vil den vise oss hvordan vi kan beskytte miljøet gjennom reduserte utslipp og mindre reising? Eller ble dette bare et lite pusterom for Moder Jord? Vil hun igjen bli kvalt i drivhusgasser når vi får tilbake vår sosiale frihet? Det vil tiden vise.
⬅ Kanalene i Venezia har blitt krystallklare etter at den konstante båttrafikken opphørte.
En film fra BBC News
Hva med miljøet hjemme?
Covid-19-pandemien er ikke spesielt farlig for barn og unge. Men barn kan være smittsomme uten å være syke. Derfor kan smitten spres i skoler og barnehager. Hjemmeskole er likevel ikke anbefalt fordi konsekvensene kan være alvorlige.
For barna kan hjemmeskole ødelegge for læring, trivsel og psykisk helse. I tillegg skal mange voksne forsøke å jobbe hjemmefra. Dersom barn må være hjemme, påvirker det de voksnes arbeid.
Far med hjemmekontor og datter med hjemmeundervisning
Kilder
- How it Works (10.09.2020)
Future plc
- Fauna & Flora International (25.08.2020): Impact of Covid-19
www.fauna-flora.org
- Folkehelseinstituttet (16.12.2021): Skolestengning og barn og unges helse
https://www.fhi.no/nettpub/folkehelserapporten-temautgave-2021/del-1-9/skolestengning-og-barn-og-unges-helse/
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
ESA
-
Getty Images
-
NASA
-
ESA
-
NASA
-
NASA
-
Getty Images
-
Getty Images
-
ESA
-
Getty Images
-
BBC World Service – YouTube
-
Getty Images
-