Hvor gamle kan vi bli?

Ny forståelse av hvilke prosesser i kroppen som forårsaker aldring kan bidra til å flytte grenser og endre vår vanlige forståelse av alder.

Accessibility icon Hvor gamle kan vi bli?

Vi blir født, vi lever og vi dør. Sånn er det selvfølgelig for alle, men noen lever lenger enn andre. Det eldste mennesket gjennom tidene var franske Jeanne Louise Calment, som ble 122 år og 164 dager gammel.

Hvor gamle kan vi bli? 

Flere og flere i verden overlever til de blir gamle. Allikevel lever de eldste av oss omtrent like lenge som de alltid har gjort. Folk ble ofte rundt 70 for tusen år siden også.

Hva er hemmeligheten til et langt liv? Hvis man vil se hva som skjer når man blir gammel, er det vanskelig å forske på mennesker. Det tar jo mange år før vi blir gamle! Da er det mye lettere å forske på mark eller mus.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Skjønnhetsprodukter
Skjønnhetsprodukter

Marken man forsker på lever bare i tre uker, og mus blir sjelden mer enn tre år. Da kan man lett se hva som skjer fra de er nyfødte til de blir gamle.

Gener er små koder vi alle har inni oss. Selv om mark og mus ikke likner på mennesker, har de gener som likner våre. Derfor håper man at medisiner som virker på dem også vil virke på mennesker.

Når man blir gammel, blir man oftere syk. Hvis vi vil at folk skal holde seg friske hele livet, må vi gjøre noe med det. Man har fått til det med mus, men ingen har prøvd på mennesker enda.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Små hvite mus i et bur
Små hvite mus i et bur

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!