Hvor gamle kan vi bli?

Ny forståelse av hvilke prosesser i kroppen som forårsaker aldring kan bidra til å flytte grenser og endre vår vanlige forståelse av alder.

Accessibility icon Hvor gamle kan vi bli?

Anti-aldringsforskerne gjør seg klare til å flytte grensene. Hvor gamle kan vi bli?

Vi blir født, vi lever, og vi dør. Dette er den menneskelige eksistensens naturlige syklus, men noen lever lenger enn andre. Det eldste mennesket gjennom tidene var franske Jeanne Louise Calment, som ble imponerende 122 år og 164 dager. Men hva er hemmeligheten bak et langt liv? Mennesker er utrolig komplekse skapninger og lever spesielt lenge, noe som gjør forskning på aldringsprosesser svært utfordrende. Mesteparten av aldringsforskningen har derfor blitt utført på dyr. De fleste forskerne foretrekker Caenorhabditis elegans, en liten mark på størrelse med dette kommaet, og Mus musculus – den gode, gamle labmusa.

Skjønnhetsprodukter
Skjønnhetsprodukter

Ormene lever i om lag tre uker, mens musene har en forventet levetid på rundt tre år. Begge artene har mange gener som minner om våre egne. Ved hjelp av disse modellene har forskerne funnet flere faktorer de antar kan bremse aldringsprosessen, blant annet stamceller, kalorirestriksjon og medisiner. Forskere verden over har i flere år prøvd å knekke koden, og etter tiår med nitid forskning har de nå en rekke teorier som enn så lenge ikke har blitt testet på mennesker.

Brian Kennedy, leder ved Buck Institute for Research on Aging i California, slår fast at aldring er den viktigste risikofaktoren for alle sykdommer det forskes på. Han sier det nå faktisk er mulig å bremse aldringsprosessen hos mus og primater, med teknikker som ikke bare gir økt levetid, men også sunnhetstid. Sunnhetstid er altså hvor lenge du holder deg frisk og rask. Forskerne har kommet frem til mange ulike løsninger, men utfordringen er derimot å kunne teste dette på mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Små hvite mus i et bur
Små hvite mus i et bur

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!