Hvor gamle kan vi bli?

Ny forståelse av hvilke prosesser i kroppen som forårsaker aldring kan bidra til å flytte grenser og endre vår vanlige forståelse av alder.

Accessibility icon Hvor gamle kan vi bli?

Vi blir født, vi lever og vi dør. Sånn er det selvfølgelig for alle, men noen lever lenger enn andre. Det eldste mennesket gjennom tidene var franske Jeanne Louise Calment, som ble 122 år og 164 dager gammel.

Hvor gamle kan vi bli? 

I 2010 var cirka 8 % av alle i verden over 65 år. I 2050 regner vi med at det vil være nærmere 16 %. Men selv om flere folk blir gamle nå enn før, så lever de eldste av oss fremdeles omtrent like lenge. Folk ble ofte rundt 70 for 2000 år siden også.

Hva er hemmeligheten til et langt liv? Sammenliknet med andre arter lever mennesker ganske lenge. Hvis man skal studere aldring, er det lettere å forske på dyr som bare lever en kort stund, som små mark eller mus.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Skjønnhetsprodukter
Skjønnhetsprodukter

Marken man gjerne forsker på lever bare i tre uker, og mus blir sjelden mer enn tre år. Da kan man lett se hva som skjer fra de er nyfødte til de blir gamle.

Begge disse artene likner litt på oss. Ikke i utseendet så klart, men de har mange av de samme genene. Derfor håper man at medisiner som gjør at mus kan leve lenger også vil funke på mennesker.

Når man blir gammel, øker risikoen for at man får sykdommer. Hvis vi vil at folk skal holde seg friske hele livet, må vi også gjøre noe med aldring. Man har fått til å bremse aldring hos mus i laboratorier, men slike behandlinger har ikke blitt testet på mennesker enda.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Små hvite mus i et bur
Små hvite mus i et bur

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!