Hvorfor feirer vi halloween?
Mange gleder seg til halloween, men få kjenner den virkelige opprinnelsen til denne festdagen. Lær om gammel mystikk, overtro og kristne merkedager.
Hvorfor feirer vi halloween?
Halloween-feiringen har en veldig gammel historie. De første kjente feiringene av halloween skjedde for over 2000 år siden. Da feiret kelterne det som ble kalt Samhain. Kelterne bodde i Irland og nord i Frankrike. Den gang var halloween en feiring av at sommeren var over og at den kalde vinteren var på vei. Da samlet alle i landsbyen seg og tente et felles bål. Noen ganger ble dyr ofret. De feiret i tre dager og tre netter, og alle måtte være med. Hvis ikke kunne man bli straffet av gudene med sykdom eller død!
Unngå å bli kidnappet!
Den gangen trodde man at åndene kom frem denne kvelden. De døde kunne komme tilbake, trodde man. Kelterne kledde seg ut som dyr og monstre slik at onde ånder ikke skulle kidnappe dem.
Dullahan – den skumle rytteren
Blant de irske kelterne var Dullahan en skremmende figur som kunne dukke opp. Dullahan var en hodeløs rytter på en svart hest med flammende øyne. Rytteren hadde hodet under armen, og øyne som stadig beveget seg. En sjelden gang kunne Dullahan være en kvinne. Dukket Dullahan opp, var det et tegn på at noen kom til å dø.
Gudinnen for frukt og trær
Da romerne erobret de keltiske områdene i år 43 e.Kr., ble den romerske feiringen av Pomona en del av feiringen av Samhain. Pomona var gudinnen for frukt og trær, og symbolet hennes var eplet. Epler er ofte en del av halloween-feiringen i dag.
Gamle tradisjoner blir til halloween
På 1000-tallet ble de keltiske områdene sterkt påvirket av kristendommen. De gamle keltiske ritualene blandet seg med de kristne. Kirken bestemte at 1. november skulle være allehelgensdag, altså en dag der man feiret hellige mennesker. Allehelgensdag ble feiret som Samhain med bål, parader og utkledning. Feiringen ble kalt All-hallowmas som betyr allehelgensdag, og kvelden før ble kalt All-Hallow Eve. Dette ble senere til halloween. Allehelgensdag er nå flyttet til første søndag i november.
Trolldom på halloween var farlig
Det var vanlig å tro at kontakten med ånder og de døde den 31. oktober gjorde at magi og naturkrefter fikk en ekstra virkning. Faren for å bli dømt for trolldom og brent på bål var derfor ekstra stor på halloween.
Et eksempel var den samiske sjamanen Quiwe Baarsen. Han skulle hjelpe lokale fiskere i Finnmark med å få vind i seilene i slutten av oktober i 1627. Dessverre gikk det fryktelig galt. I dommen mot han sto det at den magiske datoen gjorde at han mistet kontrollen over kreftene sine. Dermed ble det et voldsomt uvær og fem personer omkom på havet. Baarsen ble dømt til døden, og ble brent på bålet som heks.
Halloween på 5 minutter
Halloween kommer til Amerika
Halloween-tradisjonen kom til Amerika med utvandrere fra Europa i 1625. Etter hvert utviklet det seg en egen amerikansk versjon av halloween med sang, dans, og spøkelseshistorier. I siste halvdel av 1800-tallet kom det mange innvandrere til Amerika, og spesielt fra Irland. De tok med seg sine gamle keltiske tradisjoner, og bidro til at halloween-feiringen ble populær over hele landet.
Tradisjonene forandrer seg
Etter hvert som halloween-tradisjonene spredde seg i Amerika med de nye innvandrerne, begynte man å kle seg ut etter europeisk tradisjon. Man begynte å gå fra hus til hus og spørre etter mat eller penger. Også før dette var det vanlig å dele ut noe å spise under halloween – eller Samhain. Det var vanligvis nøtter eller frukt som ble gitt, både til mennesker og ånder. I USA ble dette etter hvert til godteri.
Utkledd jente på Halloween
Først og fremst barnas festdag
Etter hvert handlet Halloween stadig mindre om spøkelser og trolldom, og mer om fellesskapet. Snart ble fest med utkledning, mat og spill, vanlig i USA. I dag er halloween USAs nest største fest, etter jul. Butikker har nok også vært med på å gjøre at feiringen har blitt så stor. Etter rundt 150 år med halloween-feiring i Amerika kom tradisjonen til Norge rundt år 2000. Halloween er først og fremst barnas festdag.
Visste du at …
- … den store interessen for Harry Potter og flyvende sopelimer kan ha økt interessen for halloween i Norge?
- … man skal passe seg for svarte katter på halloween? Hekser kan nemlig gjøre seg usynlig ved å gjøre seg om til svarte katter, sies det.
- … gresskar ofte blir brukt som pynt på halloween? De er enkle å skjære i og er fine å lage lanterner av for å lyse opp i mørket.
Halloween koster penger
I 2019 brukte nordmenn 1,2 milliarder kroner på halloween-feiringen. Det er 1300 kroner per person som deltok i feiringen. Pengene gikk til kostymer, godteri, fest og pynt. I USA brukte de til sammen 80 milliarder på feiringen i 2019.
Kostbar Halloween
Kilder:
- History (10.10.2020): Halloween
https://www.history.com/topics/halloween/history-of-halloween
- Store norske leksikon (20.08.21): Allehelgensaften
https://snl.no/allehelgensdag
- Forskning (30.10. 2015): Kulturhistorie
https://forskning.no/kulturhistorie-partner-uit-norges-arktiske-universitet/15-ting-du-kanskje-ikke-visste-om-halloween/461901
- Aftenposten (29.10.2019): Økonomi
https://www.aftenposten.no/okonomi/i/50e0qW/vi-bruker-12-milliarder-paa-halloween
Bilde- og videorettigheter
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
NRK
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
NRK
-