Hvorfor feirer vi påske?

Opprinnelsen til påske finner vi i historien om israelsfolket og flukten fra Egypt. I kristendommen har påske blitt en høytid der man feirer Jesu oppstandelse. Men påske handler også om påskeegg, hyttetur, krimbøker og ferie.

Påskebakgrunn med påskeegg
Påskebakgrunn med påskeegg

Fasten 

Fasten er tiden før påske. I tidligere tider varte fasten fra askeonsdag til langfredag. Det er 42 dager; like lenge som Jesus fastet i ørkenen.

I fasten kunne folk kun spise det som var helt nødvendig. I dagene før var det karneval og fastelavn. Da spiste man masse god mat. Denne tradisjonen er det mange som fortsatt feirer.

Fastelavn startet med fleskesøndag. Da spiste folk så mye man orket. I vår tid spiser vi fastelavnsboller på denne søndagen. Etter blåmandag og fetetirsdag kom askeonsdag. Da strødde folk aske i håret, og de vasket seg ikke før skjærtorsdag i påskeuken.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Fastelavnsris
Fastelavnsris

Pesach jødenes påske 

Pesach er en av jødenes viktigste høytider. Fra dette ordet har vi påske. Pesach feires til minne om israelsfolkets flukt fra Egypt for flere tusen år siden.

Egypt ville ikke slippe jødene fri. Derfor ble egypterne straffet av Gud. En straff var at alle førstefødte barn ble drept. Jødene slapp unna ved å stryke blodet fra et lam rundt dørene sine. Da passerte Guds dødsengel forbi.

Et rituelt måltid

Jødene feirer pesach med et måltid kalt «seder». Reglene for dette finnes i boka «Haggada» som beskriver flukten fra Egypt.

De spiser ikke maten, men maten forteller om jødenes opplevelser i Egypt.

Symbolsk mat

På tallerkenen ligger det blant annet bitre urter som minner om tiden i Egypt. Haroset – en blanding av epler, nøtter, rosiner og krydder – symboliserer mørtelen slavene brukte da de bygget for egypterne. Her finner vi også matsa – usyret brød. Brødet rakk ikke å heve seg før jødene flyktet. På bordet står også en flaske med saltvann som liksom er jødenes tårer.

Forbudt mat

Under pesach er det forbudt å spise alt som er laget av hvete, rug, bygg, havre og spelt. Dette kalles «hamets». Det er til og med forbudt å ha slik mat i huset!

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Flukten fra Egypt
Flukten fra Egypt

Den kristne påsken

Påsken er den viktigste kristne høytiden. Den feires til minne om Jesu oppstandelse fra de døde. Dette er et drama på liv og død som foregår fra palmesøndag til 1. påskedag.

Vi kaller tiden fra palmesøndag til påskeaften «den stille uke». Navnet kommer av at man tidligere ikke ringte med kirkeklokkene. Man brukte heller ikke orgelet under gudstjenestene. Man skulle være stille både ute og inne.

Jesus inntog i Jerusalem
Papir bakgrunn
Papir bakgrunn

Palmesøndag 

Israel og hovedstaden Jerusalem var okkupert av romerne. Det jødiske folket begynte å bli lei av dette, og ventet på en frelser.

Jesus og disiplene hans skulle feire påske i Jerusalem. Da de nærmet seg byen, ba Jesus to av disiplene om å finne et esel.

Ridende på vei inn mot Jerusalem blir Jesus hyllet av folket som vifter med palmegrener og roper «hosianna». Det betyr ‘frels oss’. Mange trodde at han var frelseren, og en ny konge.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Palmesøndag
Palmesøndag
Papir bakgrunn
Papir bakgrunn

Langfredag

Av noen ble Jesus sett på som en farlig mann. De trodde han skulle ødelegge for dem. Derfor tok de ham til fange og lot ham dø på et kors. Han opplevde langvarig smerte, og derfor heter det langfredag.

Menneskene syndet mot Gud, og derfor måtte Jesus dø for å frelse menneskene fra synd og fortapelse. Som lammene i Egypt måtte han dø for at jødene skulle slippe unna dødsengelen.

I kirken på denne dagen er det ikke orgelmusikk, og det er lite pynt. Det skal være en sørgedag, og bibeltekster om Jesu lidelse og død leses høyt. Noen går med kors, og andre lar seg pine akkurat som Jesus.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Jesus på korset
Jesus på korset

Påskeaften

Påskeaften er påskens julaften. Da spiser vi ofte litt ekstra god mat, og koser oss med påskeegg. De er ofte fylt med sjokolade, marsipan og andre godsaker.

I mange kirker feires det med gudstjeneste på natta. Kirken er helt mørk, og menigheten synger påskesalmer. Denne natta følger vi Jesus fra døden til livet. Fra mørket til lyset. Når soloppgangen kommer tennes lysene, og påskefesten kan begynne.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Påskeegg fylt med godteri
Påskeegg fylt med godteri

1. påskedag

Etter at Jesus døde, ble han lagt i en grav. Tre dager etter det var det noen kvinner som skulle stelle den døde, men da var graven tom. Jesus hadde stått opp igjen fra de døde. Dette er den hendelsen som gjør at kristendommen har blitt verdens største religion.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Jesu oppstandelse
Jesu oppstandelse

Solen danset

For noen hundre år siden var det mange som gikk til en fjelltopp på 1. påskedag for å se «solen danse». Folk trodde også på trollkjerringer. Man unngikk helst å klippe negler, for avfallet kunne brukes av det onde.

Pisking 

På langfredag kunne barn og husdyr bli pisket. Man skulle også pine seg selv med harde arbeidsoppgaver, eller gå med sand i skoa.

Eggeplomme og dåp

Når man spiste egg, spådde man i plomma. Jo større plomme, desto bedre ville året bli. På skjærtorsdag var det vanlig å døpe, og gi navn til nyfødte husdyr.

Halv stang og geværskudd

De som hadde flaggstang, firte flagget på halv stang langfredag. Påskehelgen ble ofte skutt inn med gevær, for å beskytte seg mot det onde.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Eggeplomme på en gul bakgrunn
Eggeplomme på en gul bakgrunn

Påske nå

Mange feirer fortsatt påske med gudstjenester, salmesang og påskelam. For andre handler påske om hyttetur, Kvikk Lunsj, appelsiner og påskekrim.

Tradisjonen med påskekrim startet i 1923. Nordahl Grieg og Nils Lie skrev boka «Bergenstoget plyndret i natt». Annonsen havnet på førstesiden i Aftenposten en uke før palmesøndag. Folk trodde det var en ekte nyhet! De la ikke merke til det lille merket «avert.» nederst i annonsen, som fortalte at dette var en reklame.

Dermed fikk folk en tradisjon for å lese krimbøker i påskeferien. Nordmenn leser veldig mye krim, og vi har mange krimforfattere som selger bra over hele verden.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Et barn som detektiv
Et barn som detektiv

Hvorfor er påske gul?

Gul er påskens farge, men hvorfor? Når påsken kommer, går det mot vår og lysere tider. Sola står høyere på himmelen, og naturen våkner på nytt. Egg er symbolet på nytt liv, og eggeplommen er gul. 

Vi pynter med påskeliljer, spiser appelsiner, drikker Solo og spiser gul marsipan.  

Påskekylling
Påskekylling

Hvordan regner man ut når påsken er?

Første påskedag er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Det vil si at det er like mange timer med og uten sollys. Vårjevndøgn ligger alltid mellom 20. og 21. mars. Påsken kan derfor finne sted i perioden mellom 22. mars og 25. april.

Dame som markerer i en kalender
Dame som markerer i en kalender

Påsken i kunsten

Mange kunstnere har malt Jesu historie. Ikke minst i middelalderen. Han er ofte fremstilt som en ung mann med skjegg og langt, brunt hår. De malte han ofte hengende på et kors.

Mange har også malt den oppstandne Jesus, nattverden, skjærtorsdag og forræderen Judas. Jesus opplevde mange av de viktigste tingene i livet sitt i påsken. Derfor er det helt naturlig at kunstnerne ble inspirert av dette.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Nattverden, Leonardo da Vinci
Nattverden, Leonardo da Vinci
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. James Tissot
  4. The Musée Condé, Chantilly / Getty Images
  5. Meister der Palastkapelle in Palermo / NRK
  6. NRK TV / Getty Images
  7. Gabriel Wüger / Getty Images
  8. Getty Images
  9. Alexander Andreyevich Ivanov / The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints – YouTube
  10. Getty Images
  11. Getty Images
  12. Getty Images
  13. Getty Images
  14. Leonardo da Vinci