Hvorfor feirer vi påske?

Opprinnelsen til påske finner vi i historien om israelsfolket og flukten fra Egypt. I kristendommen har påske blitt en høytid der man feirer Jesu oppstandelse. Men påske handler også om påskeegg, hyttetur, krimbøker og ferie.

Påskebakgrunn med påskeegg
Påskebakgrunn med påskeegg

Fasten 

Fasten er tiden før påske. I tidligere tider la man større vekt på fasten enn i vår tid, selv om mange fortsatt faster. Fasten varte fra askeonsdag til langfredag. Det er 42 dager; like lenge som Jesus fastet i ørkenen, ifølge Det nye testamentet.  

I fasten skulle folk spise lite og tenke over påskens budskap. Uka før fasten tok til kunne man fråtse og feste. Da var det karneval og fastelavn. Denne tradisjonen er det mange som fortsatt feirer. 

Fastelavn startet med fleskesøndag der skikken var å fråtse. I vår tid spiser vi fastelavnsboller på denne søndagen. Blåmandag er «dagen derpå», og fetetirsdag forklarer seg nesten selv. Så kom askeonsdag, og fasten startet. Da strødde folk aske i håret, og vasket seg ikke før skjærtorsdag i påskeuken.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Fastelavnsris
Fastelavnsris

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!