Påskeharen 

Harepusen har for mange blitt et symbol på påske. Den legger eggene sine i alle regnbuens farger, og gjemmer dem rundt i hus og hage. På påskeaften er det om å gjøre å finne så mange egg som mulig. I tidligere tider lette barna etter dekorerte hønseegg, men med tiden ble disse byttet ut med sjokoladeegg eller pappegg fylt med godteri.  

Den første skriftlige kilden om påskeharen, eller «osterhase», finner vi i en tysk tekst fra 1682. Den omtales også i en sveitsisk barnesang fra 1789. Tradisjonen om påskeharen er sannsynligvis eldre enn dette. Borgerskapet i flere europeiske byer startet tradisjonen med å lete etter påskeegg tidlig på 1700-tallet. Dette viser at påskeharen har levd i folketroen i flere hundre år. Men hvorfor legger påskeharen egg? 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvorfor legger påskeharen egg? 

Det er flere teorier om hvorfor haren legger egg til påske. Teoriene er basert på myter og bortforklaringer, men vi kan ikke med sikkerhet vite opphavet til påskeharen. 

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!