I ytterste konsekvens

Hva kan egentlig skje hvis du blir tatt for å drikke alkohol før du fyller 18 år? Hva gjør politiet hvis de møter fulle ungdommer? Kan du havne i fengsel hvis du har litt narkotika på deg? Ofte er det vanskelig å vite hva som er sant, og hva som er rykter. La oss se hva loven sier, og hva som er det verste som kan skje.

Alkohol og 18-årsgrense

I den norske alkoholloven står at det er forbudt å kjøpe alkohol hvis du er under 18 år. Det er også forbudt å selge eller gi alkohol til noen før de fyller 18. Hvis man gir alkohol til noen under 18 år, bryter man loven og kan bli straffet.

20-årsgrense

For sterkere alkoholtyper er aldersgrensen 20 år. Dette betyr at du må være 20 år eller eldre for å kjøpe drikke med mer enn 22 % alkohol. Å selge eller servere slike drikker til noen under 20 år er ulovlig. Denne aldersgrensen er bestemt fordi det skal mindre mengder til for å gi høy promille.

Høy promille påvirker hvordan du oppfører deg, reagerer og tenker. I Norge er det ulovlig å kjøre med alkohol i blodet. Promillen varierer med kjønn og størrelse.

Drikker med lav og høy alkoholprosent har ulik effekt. Et shot med øl gir sjelden rus, mens et shot med 40 % sprit kan gjøre deg full. Et ølglass kan gi litt rus, men et glass med sprit kan gjøre deg veldig full. Hvis du bryter alkoholloven, kan du få bøter eller opptil seks måneders fengsel. For alvorlige brudd kan straffen være fengsel i opptil to år.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Under 18 år

Det er ikke ulovlig å drikke alkohol selv om du  er under 18 år, så du får ikke bot for å drikke. Det er den som selger, gir eller kjøper alkohol til deg, som bryter loven. 

Selv om det ikke er ulovlig for mindreårige å drikke, vil politiet likevel gripe inn på en fest hvis det er ungdommer under 18 som drikker der. 

Politiet kan be om navn, alder og adresse, kontakte foreldre og kjøre beruset ungdom hjem. I alvorlige tilfeller kontakter de barnevernet for å sikre hjelp og oppfølging.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hvorfor har vi aldersgrense for alkohol?

Aldersgrensen for alkohol skal beskytte barn og unge. Hjernen utvikler seg helt til man er 25 år, og alkohol kan skade denne utviklingen. Å drikke alkohol fører til dårligere konsentrasjon, mindre kontroll og svekket dømmekraft, noe som øker risikoen for ulykker og dårlige valg. Ungdom som drikker, er også mer utsatt for vold og skader.

Studier viser at de som begynner å drikke sent, ofte drikker mindre som voksne, mens de som starter tidlig, har større risiko for alkoholproblemer senere. Som du ser er det gode grunner for å ha strenge aldersgrenser for alkohol.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Lær å tenke selv

Man blir ikke straffet for å drikke alkohol før man er 18 år, fordi det finnes bedre måter å lære på. Å snakke og reflektere sammen kan virke bedre enn straff. Det å lære å tenke selv er vanligvis det beste.

Ulovlige rusmidler

Ulovlige rusmidler som cannabis, GHB, amfetamin, ecstasy, kokain, heroin, fleinsopp og LSD er forbudt. I Norge kan du bli straffet for å bruke, ha, kjøpe eller selge disse stoffene.

Å bruke narkotika

Hvis man bruker narkotika, bryter man loven og kan få bøter eller opptil seks måneders fengsel. Ungdom under 18 år får ofte en avtale med politiet, og noen ganger helsesykepleier eller barnevernet, i stedet for straff. Da må man delta i samtaler og ta urinprøver med jevne mellomrom.  Målet med en slik avtale er at unge mennesker ikke skal bli påvirket negativt mens de sitter i fengsel. I stedet vil man hjelpe ungdommen tilbake på rett kjøl.

Å besitte

Noen tror at det er lov å ha en liten mengde narkotika på seg, noe som er feil. For de fleste av oss er dette ulovlig, uansett mengde. Det er likevel et unntak for rusavhengige. De blir ikke straffet for å ha med seg en brukerdose. Dette er fordi rusavhengighet anses som en sykdom, og fordi disse menneskene trenger hjelp, ikke straff.

Å ha, kjøpe, selge eller smugle

Å bruke, ha, kjøpe eller selge ulovlige rusmidler er lovbrudd, som i verste fall kan føre til fengselsstraff, fra noen måneder til 21 år.

Skadelig

Rusmidler er strengt regulert fordi de kan være farlige. Skadene varierer avhengig av rusmiddelet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Lovene beskytter oss

Loven skal beskytte oss. Alle våre regler for salg og bruk av rusmidler, både lovlige og ulovlige, er der for å beskytte folk. Myndighetene bruker både straff og oppfølging for å stoppe unge under 18 fra å drikke og for å forhindre rusbruk blant folk i alle aldre. Alle rusmidler kan skade både enkeltpersoner og samfunnet, så derfor er det strenge regler for dette.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Midjournay
    2. Midjournay
    3. Midjournay
    4. Midjournay
    5. Midjournay
    6. Midjournay
    7. Midjournay
    8. Midjournay
    9. Midjournay
    10. Midjournay
    11. Midjournay