Innenfor – lover og normer

Vi mennesker er i bunn og grunn flokkdyr. Det limet som holder flokken sammen, er våre felles normer og regler, tydelige forventninger og avklarte roller, grunnleggende verdier og holdninger. Vi er alle individer med ulike interesser og meninger, men vi ønsker samtidig å holde oss inne med dem rundt oss.

Vi tilpasser oss flokken, for å være en del av den. I de fleste situasjoner betyr dette at vi vet hva vi bør si og gjøre, og hva vi ikke kan si og gjøre. Vi vet hva vi kan forvente av andre, og hva som forventes av oss. Dette skaper forutsigbarhet og trygghet, slik at vi kan leve sammen i flokk uten alt for store konflikter.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Normene endrer seg

Noen ganger kan vi oppleve at normer og forventninger blir uklare. Vi vet ikke helt hvordan vi skal oppføre oss eller hva som forventes av oss. Det er fordi normer forandrer seg over tid, og fordi det kan være forskjellige normer i ulike grupper. Både normer, holdninger og roller kan endres over tid.

Tenk bare på hvor mye kjønnsrollene har endret seg siden bestemoren din var liten, eller at det var helt vanlig å røyke på jobb – inne! – før i tiden. Det ville ingen gjort i dag, både fordi det er ulovlig, og fordi andre ville blikket deg ganske tydelig for å indikere at det du gjør nå, er på ingen måte greit. At normer, holdninger og roller endres over tid i takt med samfunnsutviklingen, er slik det bør være.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ulike normer i ulike grupper

En annen grunn til at man kan oppleve normer, holdninger og forventninger som uklare noen ganger, er at mindre grupper utvikler egne normer – som kanskje går på tvers av storsamfunnets. Vi er alle en del av flere grupper – store grupper, som Norge, og en rekke mindre grupper, som vennegjengen, fotballaget, teatergruppa og familien. Innenfor disse gruppene lages det egne forventninger og normer.

Du bruker sikkert et ganske annerledes språk blant vennene dine enn hva du ville gjort hjemme med familien, for eksempel. Som regel er dette helt uproblematisk – man tilpasser seg bare gruppa man er med – men noen ganger kan man oppleve å bli stående i krysspress. Forventningene én gruppe du er med i har til deg – som familien, skiller seg fra forventningene en annen gruppe du er med i har til deg – som vennegjengen. Familien forventer deg hjemme klokken ni, men vennene dine forventer at du blir ute med dem, for eksempel. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ulike holdninger til rus

Noen slike krysspress kan være vanskeligere å stå i enn andre. Et område dette kan komme tydelig til uttrykk på, er holdninger til rus og forventninger til rusbruk. Egentlig er det ganske greit, for loven er tydelig: Alkohol kan kun selges og serveres til de over 18 år, over 20 år om alkoholen er sterk. Bruk, oppbevaring, besittelse, smugling, kjøp og salg av narkotiske stoffer er ulovlig og straffbart (rusavhengige straffes ikke for å besitte en brukerdose, men det gjelder kun for denne gruppen).

Loven gjelder alle, er utarbeidet over tid og i samarbeid med eksperter og de den gjelder, før den er vedtatt av stortingsrepresentantene våre. Loven er en formell norm, og et uttrykk for våre felles verdier. Det burde med andre ord være greit å følge denne. Men like fullt opplever mange unge at forventningene, holdningene og normene innad i ulike grupper spriker.  

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Er det så farlig, da?

«Det er ikke så farlig.», «Det er ulovlig, men vi blir jo ikke tatt.», «Det er bra for oss, vi blir mer sosiale og glade.» «Det blir ikke ordentlig fest uten.» 

Holdninger til rus varierer mellom ulike grupper og ulike individer. Mange ufarliggjør rus, og noen fremsnakker det.

Både unge og voksne som er del av en gruppe med holdninger som at drikking og/eller bruk av narkotiske stoffer er greit, kanskje til og med bra, kan påvirkes til å mene det samme. Vi er som sagt flokkdyr, og ønsker å tilpasse oss dem rundt oss. Vi vil føle at vi passer inn og hører til, og dette innebærer at vi noen ganger velger å si eller gjøre ting vi egentlig vet ikke er bra for oss.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Loven er klar

Da hjelper det ikke alltid at storsamfunnets lover og verdier er klare: Alkohol kan kun selges og serveres til de over 18 år. All narkotika er ulovlig, og å besitte, kjøpe og selge det er straffbart ifølge loven. Til tross for at politi og rettsvesen følger opp loven og straffer dem som bryter den, velger noen å ruse seg.

Selv om helsemyndighetene sier at null alkohol er det beste for helsen, er det mange som drikker alkohol – noen oftere og mer enn andre. Mediene skriver om bekymrede foreldre, utekontakter, politi, barnevernsansatte og helsearbeidere som mener utviklingen går feil vei – men noen unge velger likevel å prøve ulike rusmidler. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Krysspress og gruppepress

Til tross for at storsamfunnet har tydelige lover, regler og forventninger knyttet til rus og rusbruk, møter mange unge andre normer og forventninger blant venner, jevnaldrende eller i egen familie. Noen utsettes for gruppepress, og noen står i vanskelig krysspress. Det kan oppleves vanskelig, og våre egne verdier – det vi selv synes er rett og viktig – kan settes på prøve.

Ditt valg

Det er da det er godt å vite at man faktisk velger selv. Ja, vi er flokkdyr og vi ønsker å tilpasse oss – men vi går ikke blindt i flokk.

Vi er individer. Vi tar egne valg.

Og om du skulle velge noe annet enn vennene dine, er det godt å vite at storsamfunnet – den største gruppen din – har satt trygge rammer for gode valg.    

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En gjeng med jenter som drikker øl og koser seg
En gjeng med jenter som drikker øl og koser seg

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Midjournay
    2. Midjournay
    3. Midjournay
    4. Midjournay
    5. Midjournay
    6. Midjournay
    7. Midjournay