Heltinnen fra Orléans

Dette er historien om bondejenta som fikk et guddommelig syn, ledet en hær og ble martyr i hundreårskrigen. Da den unge Jeanne d’Arc ble ført til bålet som hun skulle brennes på, ropte hun opp til himmelen og ba om Guds nåde. Men hva hadde hun egentlig gjort?

Jeanne d'Arc

Kjettersken

Titusener av mennesker hadde samlet seg på torget i Rouen for å få med seg det som skulle skje. Rouen var på denne tiden en del av Normandie, og styrt av britene. Jeannes eneste trøst i disse siste øyeblikkene av sitt liv, var en prest. Han hadde blitt bedt om å holde korset sitt høyt slik at hun kunne se det over flammene.

Jeanne d’Arc var kledd i hvitt, renhetens farge, og var bare en tenåring da hun ble henrettet. Så hard var dommen for kjetteri. Hun ble kalt kjetterske, men påsto selv at hun i årevis hadde mottatt beskjeder fra englene.

Den formelle anklagen var at hun hadde oppført seg «kjettersk» ved å kle seg som mann. Men hun hadde vært en merket kvinne en stund allerede. Hun hadde tross alt ydmyket England under hundreårskrigen, og det kunne ikke tas lett på.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Jeanne d'Arc brennes på bålet med en stor folkemengde rundt seg, og en engel som kommer svevende ned fra himmelen.
Jeanne d'Arc brennes på bålet med en stor folkemengde rundt seg, og en engel som kommer svevende ned fra himmelen.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!