Treet som viktig symbol

Treet har gamle symbolske røtter i mange kulturer. I norrøn mytologi var verdenstreet Yggdrasil viktig. Det symboliserte liv når resten av naturen sov vintersøvnen sin.

Hender som holder et spirende furutre ute i naturen

Grønne vekster ble viktig pynt

Ved vikingenes  juleblot  pyntet de husene med gran, furu og kristtorn. De grønne vekstene skulle beskytte mot onde ånder. Vikingene trodde det levde overnaturlige vesener blant grenene, og tok dem inn så de ikke skulle fryse om vinteren.

Julekrans lagt på en tre bakgrunn

Tradisjonen med juletre

Tyskerne begynte å pynte juletrær allerede på 1500-tallet. Det første juletreet som ble pyntet i Norge var hos en familie i   Christiania  i 1822. De hadde besøkt noen slektninger i Tyskland, og sett juletreet der. De likte skikken godt og tok den med hjem. Få år etter fulgte flere etter. Tradisjonen med juletreet startet først hos prester, lærere og de rikeste. Etter hvert spredde tradisjonen seg til hele befolkningen.

Illustrasjon av mor og datter som pynter juletre

En hedensk skikk

Ikke alle så med blide øyne på den nye skikken. Flere mente at det var en hedensk tradisjon som brøt med den kristne tro. Andre så på det grønne treet som et symbol på evig liv, som er sentralt i kristendommen. Slik ble juletreet en av de viktigste juletradisjonene våre.

Illustrasjon av et juletre som har falt

Det lysende treet

Siden 1800-tallet har treet vært pyntet med lys. Lysene skal minne om Jesus som verdens lys. Først var det vanlig med stearinlys, men dette var brannfarlig.

Elektrisk juletrebelysning kunne kjøpes i USA fra 1890. Det hvite hus var først ute. De hadde et tre med 100 lys! Elektriske lys var dyre, og folk flest hadde ikke råd til det. Etter 2. verdenskrig ble prisen satt ned, og folk kunne bytte ut stearinlysene som var festet til treet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Levende lys på juletre som blir tent på

Og høyt i toppen den blanke stjerne

Det mest vanlige har vært å ha en stjerne i toppen. Stjernen skal minne om stjernen som skinte over stallen i Betlehem hvor Jesusbarnet ble født. De første stjernene ble laget av sølvpapir eller sølvglitter.

Mor med sønn på skuldrene som setter julestjerne på toppen av et juletre

Spiselig pynt

Den eldste juletrepynten besto av kaker og epler. Søtsaker som nøtter, rosiner eller tørket frukt ble lagt i julekurver laget av papir. 6. juledag kunne man forsyne seg fra treets spiselige pynt.

Julebakst lagt ut på et tre bord

Juletrepynt

Glitter er også blant den eldste pynten. Det ble brukt i Frankrike allerede på 1500-tallet.

Annen pynt som var vanlig å henge på treet, var blomster av papir samt stjerner og kors av tinn. Glasskuler og figurer i ulike fasonger ble også populært. Å henge flagg på treet ble etter hvert også vanlig. Noe senere laget man flettede kurver og papirlenker. Etter hvert som mange fikk bedre økonomi, ble mer og mer av juletrepynten kjøpt.

⬅ Illustrasjon av Dronning Victoria av England, Prince Albert og deres barn, desember 1848. 

Illustrasjon av Dronning Victoria av England, Prince Albert og deres barn, desember 1848.

Livet i juletreet

Når skal treet pyntes?

I Norge skulle treet opprinnelig pyntes den 23. desember. Det var et tegn på at julehøytiden startet. I vår tid har treet blitt pyntet stadig tidligere.

I dag deltar ofte hele familien med pyntingen, men slik har det ikke alltid vært. På 1800-tallet var det vanlig at de voksne tok seg av pyntingen. Barna så ikke treet før lysene var tent.

To barn som velger ut et juletre

Juletrefest 

Tradisjonen med juletrefest startet i Norge på midten av 1800-tallet. Det var lærere og prester som bidro til å gjøre juletretradisjonen kjent overalt. Den første kjente juletrefesten var i Studentersamfunnet i Christiania (Oslo) i 1840-årene. På 1900-tallet ble det vanlig at nissen dukket opp på festen med godteri eller gaver til barna.

Juletrefest i 1969

Grana til London

Legenden om hvorfor grantreet ble valgt til juletre

Gud ville at menneskene skulle ha noe i stua som minnet dem om hvorfor vi feirer jul. Han sendte ut tre engler for å finne et tre som kunne passe. Troens, Håpets og Kjærlighetens engler fikk oppgaven. Englene fløy av sted over den snødekte jorda: Det treet jeg skal velge, sa Troens engel, skal bære korsets merke og peke rett mot himmelen.

Håpets engel sa: Jeg vil at treet skal ha håpets farge. Det må være evig grønt, og aldri visne. Kjærlighetens engel mente at treet måtte beskytte alle fugler og smådyr. Det må også gi dem mat når vinteren kommer.

Til slutt fant de treet som passet: granen. Det bærer kors på alle grenene. Det er grønt hele året. Dyr og fugler kan gjemme seg i det, og det bærer kongler.

Da de hadde funnet treet, ville englene gi hver sin gave: Troens engel ga det julelys. Håpets engel pyntet det med himmelstiger og hjerter. Kjærlighetens engel fylte grenene med gaver, og satte en stjerne i toppen. Alt til minne om Jesus som ble født julenatt, og gir kjærlighet til alle.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Illustrasjon av en familie som går rundt et juletre av Viggo Johansen

Kilder:

 • Magisk jul (2020)
  Orage Forlag AS
 • Stovner, Ina Louise: juletre i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 6. november 2020 fra https://snl.no/juletre

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. The Webster Museum
  9. NRK Skole
  10. Oslo museum
  11. NRK Skole
  12. Viggo Johansen