Jupiter

Størrelsen og tyngden til Jupiter gjør at den nesten minner mer om en stjerne enn en planet. Hadde den vært 800 ganger tyngre, ville den faktisk vært en stjerne. At Jupiter kan minne om en stjerne, skyldes ikke minst at den består nesten bare av gass.

Den røde flekken

Den røde flekken på Jupiter er verken et fjell eller et stort krater. Det er en virvelvind som er dobbelt så stor som jorda. Denne stormen har rast i minst 400 år. Vi tror at rødfargen er stoffer som virvles opp fra dypere lag av Jupiter. Før var uværet veldig ovalt, men de siste årene er det blitt mer sammenklemt i formen. I løpet av noen tiår kan det bli helt sirkelrundt. Men ingenting tyder på at dette uværet kommer til å roe seg med det første.

Planeten jupiter

Hva vet vi om Jupiter?

Rundt Jupiter svirrer det ringer. Disse ringene består for det meste av støv. De er sannsynligvis rester etter meteoritter som har slått ned på noen av Jupiters mange måner.

Romsonden Juno ble sendt mot Jupiter i august 2011 for å avsløre planetens hemmeligheter. Den kom frem i juli 2016 og gikk inn i bane rundt planeten. Der skal den gå frem til juli 2021.

Jupiters fire største måner kalles de galileiske månene, fordi de ble oppdaget av Galileo Galilei i 1610. Siden den gang har vi funnet 63 jupitermåner til.

Jupiter er elleve ganger større enn jorda, og er 318 ganger tyngre.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Kjernen

Innerst i Jupiter ligger en steinkjerne som er like stor som jorda. Men den har aldri vært sett direkte, siden den er skjult av den tykke atmosfæren.

Metallisk hydrogen

En tredjedels vei inn mot midten finnes hydrogen som er flytende og metallisk på grunn av høyt trykk og høy temperatur.

Magnetfelt

Jupiters magnetfelt er 20 000 ganger sterkere enn jordas.

Magnetosfæren

Halen på Jupiters magnetosfære strekker seg mer enn en milliard kilometer bort fra sola, helt ut til Saturns bane.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Illustrasjon av hvordan Jupiter er oppbygget

Kilder:

 • Universet Junior (2019)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Ukjent
  5. National Geographic Youtube