Kan man elske
hvem man vil?

For de aller fleste føles det veldig bra å være forelsket. Men noen ganger kan det også føles ganske vanskelig. Det kommer an på hvem man er forelsket i.

Bryllupskake i et likekjønnet ekteskap
Bryllupskake i et likekjønnet ekteskap

Seksuell orientering

Seksuell orientering er sjelden et valg. De fleste opplever at de er født med det. Noen gutter liker jenter, andre gutter liker gutter. Sånn er det også med jenter. Det finnes også bifile eller panfile – de liker både jenter og gutter. Homofili er ikke noe vi kun finner hos mennesker. Det finnes hos alle slags dyrearter fra pattedyr til insekter.

Lykkelig lesbisk par
Lykkelig lesbisk par

Kan man elske hvem man vil i Norge?
– en historisk gjennomgang

Ja, man kan det, men det har ikke alltid vært slik. Å ha sex med en av samme kjønn var ulovlig i Norge. Det var ikke før i 1972 at loven mot homoseksualitet ble fjernet.

Selv om homofili ble lovlig, ble det fortsatt sett på som en sykdom. Det var først i 1982 at homofili ble fjernet som diagnose.

Fra 70- til 90-tallet var det mye som forandret seg. Men det var ikke før i 2008 at homofile par kunne gifte seg og ha de samme rettighetene som heterofile par.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Pride-paraden i Oslo i 2018
Pride-paraden i Oslo i 2018

Norsk ekteskapslov

I 1993 kom det en egen lov som ga homofile og lesbiske de samme rettighetene som heterofile til å gifte seg. Likevel fikk de fortsatt ikke lov til å adoptere barn eller mulighet til å gifte seg i kirken.

I 2009 ble politikerne enige om en ekteskapslov som ga homofile og lesbiske de samme rettighetene som heterofile, både når det gjelder ekteskap og adopsjon.

Noen år senere styrket man loven som skal hindre urettferdig behandling av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Ifølge politiet er disse blant gruppene i samfunnet som blir mest diskriminert.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Nygift homofilt par
Nygift homofilt par

Å komme ut av skapet

«Å komme ut av skapet» betyr å fortelle åpent om sin seksuelle legning for første gang. For noen er det ganske enkelt å komme ut av skapet, mens for andre er det mye vanskeligere.

Å komme ut av skapet er modig og befriende. Endelig føler man seg klar for å si hva man føler, og kanskje hvem man liker. Mange gruer seg eller tør ikke å komme ut. Man er kanskje redd for hva familie og venner vil si, eller for å bli utestengt. De aller fleste blir heldigvis møtt med full støtte.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Trist gutt inne i mørket
Trist gutt inne i mørket

En menneskerett å elske hvem man vil

Retten til å elske den man vil, er en viktig menneskerettighet. Hvis landet man bor i forhindrer kjærlighet og seksualitet mellom voksne mennesker som liker hverandre, så har man ikke et helt fritt demokrati.

Mange steder i verden blir LHBT-personers rettigheter stadig dårligere. I Russland har man for eksempel ikke en ekteskapslov som er lik for alle. Man kan også bli fengslet om man kjemper for LHBT-rettigheter. Pride-parader kan til og med bli møtt med voldelige demonstrasjoner i Russland.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Regnbuefargede hender i håndjern
Regnbuefargede hender i håndjern

Religion i veien

I norsk lov er det ingenting som hindrer personer med ulik tro fra å elske hverandre. De kan også gifte seg med hverandre.

Men i noen religioner er det ikke lov for personer med ulik tro å gifte seg. Det er faktisk 29 land i verden som forbyr slike ekteskap, og de fleste av disse landene er muslimske.

Stadig flere land tillater homofilt ekteskap. Nederland var det første landet som gjorde dette i år 2000. Både i Nederland og Norge stemte de kristne partiene mot å innføre slike lover.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Muslimsk kvinne
Muslimsk kvinne

Tvangsekteskap

Tvangsekteskap er et ekteskap der minst en av personene blir tvunget eller presset til å gifte seg med en annen person. Vanligvis er det familien eller det religiøse miljøet personen tilhører, som bestemmer dette.

Tvangsekteskap er forbudt i Norge, men det skjer likevel. Hvis man opplever å bli presset til å gifte seg, har man rett til hjelp fra skolen eller helsestasjonen i kommunen man bor i.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tvangsekteskap med håndjern
Tvangsekteskap med håndjern

Arrangert ekteskap

Arrangert ekteskap er lovlig i Norge hvis personene som skal gifte seg er over 18 år. I dette tilfellet hjelper familien til med å finne en man skal gifte seg med, men begge personene må være enige og takke ja. Her er det ikke rom for tvang. Arrangerte ekteskap skjedde ofte blant kongefamilier og gårdeiere i gamle dager. I dagens Norge skjer det mest i noen innvandrermiljøer.

En del politikere i Norge vil gjøre det ulovlig, fordi det er vanskelig å skille mellom arrangert ekteskap og tvangsekteskap.

Arrangert ekteskap i 1697

Kampen for kjærligheten

Å elske hvem man vil har vært en kamp i Norge, og er fortsatt en stor kamp i mange deler av verden. Ingen kan bestemme hvem du skal elske eller gifte deg med. Det er et valg som bare du kan ta.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Human-Etisk Forbund (CC BY-SA 2.0)
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Harm & Hegseth // VGTV – YouTube
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Antoine Dieu
  11. Getty Images
  12. Ad Council – YouTube