Kappløp mot polene
To banebrytende oppdagere kjempet mot ekstreme forhold for å finne verdens ytterpunkter.
Kappløp mot polene
På begynnelsen av 1900-tallet var det få steder på jorda som fortsatt ikke var utforsket. Helt siden oppdagelsestiden hadde mennesket krysset verdenshavene og utforsket kontinenter, med mål om å kjøpe og selge varer og utvide sine imperier. Nå var det noen eventyrere som ville reise til polene også, men det var noe helt annet som drev dem: de ville utforske det ukjente, og få heder og ære for å komme dit først.
⬅ Roald Amundsens forskningsskip Gjøa ble sittende fast i isen i Arktis i nesten to år på ekspedisjonen hans til Nordvestpassasjen i 1903–1906.
Peary mot Cook
Nordpolen ligger så langt nord man kan komme på jorda, på et tykt lag av sjøis. Det frosne havet endrer seg med årstidene, og en reise tvers gjennom Arktis er derfor ekstremt farlig. Oppdagerne kan også oppleve at det blir så kalt som minus 50 grader, og vinden kan blåse i opptil 90 kilometer i timen. I tillegg kan man bli angrepet av isbjørner. Etter flere mislykkede forsøk på å nå Nordpolen på 1800-tallet, ble det i løpet av samme uke i 1909 meldt at to ulike ekspedisjoner hadde klart å nå frem.
Frederick Cook
Den første var dr. Frederick Cook. Han hevdet at han nådde Nordpolen 21. april 1908 sammen med innfødte jegere fra Grønland. Teamet reiste fra Annoatok på Grønland i februar 1908, og beveget seg rundt 24 kilometer om dagen med hundesleder. I tillegg hadde de en sammenleggbar båt som de brukte til å krysse åpent vann der det var nødvendig. Ifølge Cook selv brukte han en sekstant til å finne breddegradene, og han regnet ut posisjonen til «et punkt som var så nær Nordpolen som mulig». En farlig hjemreise gjennom områder fulle av sprekker og drivis gjorde at det tok lang tid å komme seg tilbake. Derfor fikk de ikke sendt en eneste beskjed hjem før etter 14 måneder.
Landskapsbilde av Grønland
Slutten på en æra
Disse ekspedisjonene tidlig på 1900-tallet var blant de siste i en periode med mange slike oppdagelser. Disse mennene ble beundret for den enorme besluttsomheten de hadde mens de kjempet mot tøffe forhold. De flyttet grensene for hva som er mulig, i sin jakt på å bli husket.
Denne modige perioden gikk mot slutten etter første verdenskrig. Da gjorde teknologiske fremskritt at slike ekspedisjoner ble lettere å gjennomføre.
Polare forskningsstasjoner
Siden de første polfarerne, har vi mennesker fortsatt å reise til både Arktis og Antarktis for å drive forskning. I dag finnes det mange forskningsstasjoner i de polare områdene, som gir oss ny kunnskap om planeten vår. Forskningsstasjon Concordia i Antarktis blir til og med brukt til å trene opp astronauter. Slik blir neste generasjon oppdagere klare for de uoppdagede områdene som ligger bortenfor vår egen planet.
Kappløp mot polene, Amundsen og Scott
Roald Amundsen på fem minutter
I denne videoen får du en kort oppsummering av Roald Amundsens første tur til Sydpolen.
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Ukjent
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Robert Peary, selvportrett 1920
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Selvportrett 1912
-
Ukjent
-
Getty Images
-
Ukjent fotograf 1920
-
Getty Images
-
Herbert George Ponting
-
Getty Images
-
Ukjent
-
NRK Skole
-