Kampen mot mikrobene

En mikrobe er et levende vesen som bare har én celle. En mikrobe er så liten at den bare kan sees i et mikroskop. Vi er bestandig i krig med mikrober som vil ta maten fra oss.

Livet vårt dreier seg om mat. Og det gjør også livet til mikroskopiske bakterier og sopp. De er i luften, i vannet og på kjøkkenbenken. Og hvis de får være i fred, vil de blomstre opp og ta over maten vår. Mikrober omdanner spiselig mat til en pelskledd guffe.

Vi må altså kjempe mot mikrober som vil ødelegge maten vår. Det finnes også enzymer i planter og dyr. Enzymer er proteiner. Enzymer går løs på noen matvarer og bryter dem ned.

Oksygen gjør fett harskt over tid.

Vi konserverer mat for å stanse eller forsinke disse prosessene. Konservering betyr behandling av mat som gjør at maten varer lenger.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Sylting

Vi bruker ofte eddik når vi sylter mat. Eddik er syrlig. Syren gir mikrobene og enzymene alvorlige problemer. Syren endrer på strukturen til enzymene. Da kan ikke enzymene lenger ødelegge maten vår.

Uttørking

Når vi tørker mat, fjernes fuktighet fra maten. Det gjør maten til et utrivelig sted å leve. Målet med uttørking er å senke vanninnholdet til under 20 prosent. Mikroorganismer sliter med å overleve med så lite vann. Alt liv på jorda trenger vann.

Hermetisering

Hermetisering betyr å legge maten i en forseglet beholder og så varme den opp. Da drepes mikrobene. Dette kalles sterilisering. Når innholdet er blitt sterilisert, kan ingenting komme inn og begynne å bryte ned maten.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!