Kampen mot mikrobene

Vi er konstant i krig med mikrober som vil ta maten fra oss. Livet vårt dreier seg om mat, men det gjør også livet til mikroskopiske bakterier og sopp. De er i luften, i vannet og på kjøkkenbenken. Og hvis de får være i fred, vil de blomstre opp og ta over maten vår ved å omdanne spiselig mat til en pelskledd guffe.

Hvis det ikke er mikrobene man kjemper mot, har man alltid enzymer som finnes naturlig i planter og dyr. De vil også gyve løs på enkelte matvarer og bryte dem ned, og oksygen vil gradvis gjøre fettet harskt. Hensikten med konservering av mat er derfor å stanse, eller i det minste forsinke, denne prosessen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forskjellig typer konservert mat, glass, hermetikk og tørket mat.

Sylting

Eddik er syrlig. Syren gir mikrobene alvorlige problemer. Den påvirker deres molekylære maskineri, vrir enzymene ut av fasong og stanser dem i å fungere ordentlig. Uten enzymer blir det satt en stopper for selve livet.

Uttørking

Å fjerne fuktighet fra maten gjør den til et utrivelig sted å leve. Målet er å senke vanninnholdet til under 20 prosent. I så tørt miljø vil mange mikroorganismer slite med å overleve. Alt liv på jorda trenger vann.

Hermetisering

Å legge maten i en forseglet beholder og varme den opp for å drepe alt av mikrober, er en virkelig effektiv måte å konservere den på. Dette kalles sterilisering. Når innholdet først er blitt sterilisert, kan ingenting komme inn og begynne å bryte ned maten.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Et utvalg av hermetisert mat i boksen på et fat.
Et utvalg av hermetisert mat i boksen på et fat.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!