Kreativ kulinarisk vitenskap

Et nærmere blikk på molekylær gastronomi og spennende metoder for å tilberede mat ved hjelp av kjemi og teknologi.

Accessibility icon Kreativ kulinarisk vitenskap

Kokkens venn 

Kjemi er kreative kokker beste venn. Utradisjonelle metoder og avansert kjemikunnskap får kokkekunsten til å blomstre. Her er noen av metodene som brukes.  

Flytende nitrogen 

For å gjøre presentasjonen litt dramatisk kan kokkene pynte drinkene og rettene med flytende nitrogen. Dette gir en magisk røykeffekt.

Nitrogen er vanligvis en ufarlig, lukt- og smaksfri gass som finnes i luften vi puster inn. Når den kjøles ned til under -196 grader, blir den derimot flytende. Når den deretter blir utsatt for varmere temperaturer igjen, vil den raskt koke og fordampe. Fuktigheten i luften rundt vil kondensere og danne en tett tåke.

Flytende nitrogen er ikke bare nyttig som pynt. Den kan også brukes til å lage deilige, frosne desserter. Når man lager iskrem, vil den superkalde væsken fryse ingrediensene umiddelbart. Da unngår man at det danner seg iskrystaller, og den ferdige isen blir utrolig myk og kremet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To drinkeglass med rød drikke som det ryker av.
To drinkeglass med rød drikke som det ryker av.

Gelé 

Kokkene kan gjøre væsker om til fast stoff ved å tilsette et gelémiddel kalt hydrokolloid. Stoffene gelatin, agar-agar og natriumalginat er vanlige hydrokolloider som brukes i matlaging.

De er laget av tettvevde bunter av lange protein- eller karbohydratmolekyler. Når de tilsettes i væske, sprer molekylene seg jevnt utover, og varmen får dem til å ta opp vann og utvide seg.

Når blandingen deretter kjøles ned, vil de lange trådene danne et nettverk som fanger væskemolekylene og danner fast form. Vi får en fast gelé som er fullpakket med smakene fra den opprinnelige væsken.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Gele
Gele

Sfærifikasjon

For å tilføre en eksplosjon av smaker til en rett, kan kokkene bruke smart kjemi for å lage små kuler, eller såkalte sfærer, med smakfull væske. Væsken ligger inne i en tynn geléhinne som sprekker opp i fantastiske smaker når man putter det i munnen.

Disse kulene lages ved å skape en geléhinne rundt væsken. Teknikken må tilpasses ut ifra innholdet, fordi væsker med høyt syre-, kalsium- og alkoholinnhold krever forskjellig tilnærming. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Sfærifikasjon av melonjuice servert på en metallskje
Sfærifikasjon av melonjuice servert på en metallskje

Sous vide 

For å være sikre på at maten blir perfekt varmebehandlet, bruker mange toppkokker en metode kalt sous vide. Det er fransk og betyr «under vakuum».  

Metoden går ut på at man forsegler rå ingredienser i lufttette poser, og legger dem i vannbad som er varmet opp til en presis temperatur. Maten blir oppvarmet jevnt tvers gjennom, samtidig som den beholder både saftighet og mørhet uten at utsiden blir overkokt.

Selv om navnet sous vide betyr «under vaakum», så er egentlig kontroll på varmen viktigere enn at maten er pakket helt tett. Likevel har det også noen fordeler at luft ikke slipper til.

Det gjør at maten tar opp varme fra vannet lettere, og den blir mer saftig og smakfull. Man unngår også bismak som ellers kan følge med oksygen fra lufta.

Les mer om hvordan sous vide fungerer.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Sous vide oppskjært kjøtt på steinbord med en kniv ved siden av
Sous vide oppskjært kjøtt på steinbord med en kniv ved siden av

Skum

Takket være naturvitenskapen kan kokkene presentere smaker i alle slags spennende former, deriblant skum. For å lage spiselig skum må man tilsette et overflateaktivt stoff, som for eksempel eggehvite, gelatin, lecitin fra eggeplomme eller agar-agar fra sjøgress, i en væske med smak. Deretter lages luftbobler enten ved å riste, blande eller sprøyte inn nitrogenholdig oksid i blandingen.

Det overflateaktive stoffet inneholder både vannabsorberende områder som løses opp i væsken, og vannavstøtende områder som fester seg til luftboblene. Skummet dannes når overflatespenningen i luftboblene minskes, og da unngår man at de sprekker eller forsvinner. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Alaskatorsk med artisjokk servert på en restaurant
Alaskatorsk med artisjokk servert på en restaurant

Emulsjoner 

Olje og vann blander seg ikke naturlig, så når kokker vil lage en deilig, kremaktig saus, må de få hjelp fra en spesiell ingrediens.

Overflateaktive stoff, som eggehvite og lecitin fra eggeplommen, gjør at de to væskene kan blande seg på samme måte som luftboblene i spiselig skum. En del av det overflateaktive stoffet trekkes til vannet, mens den andre trekkes til oljen, og dermed kan de to ingrediensene blandes sammen til det som kalles en emulsjon. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Olje helles i eggeplommer
Olje helles i eggeplommer

Kilde:

  • Fantastisk vitenskap (2018)
    Orage Forlag AS
     

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Ukjent
    3. Ukjent
    4. Ukjent
    5. Ukjent
    6. Getty Images
    7. Getty Images