Kreativ kulinarisk vitenskap

Et nærmere blikk på molekylær gastronomi og spennende metoder for å tilberede mat ved hjelp av kjemi og teknologi.

Accessibility icon Kreativ kulinarisk vitenskap

Kokkens venn 

Kjemi kan være kreative kokkers beste venn. Her er noen av triksene de bruker for å lage spennende ny mat.

Flytende nitrogen 

For å gjøre retter og drinker litt dramatiske kan kokkene pynte dem med flytende nitrogen. Det gjør nemlig at det ryker av dem på en nesten magisk måte.

Nitrogen er vanligvis en ufarlig, luktfri og smaksfri gass som finnes i luften vi puster inn. Når den kjøles ned og blir veldig kald, blir den flytende. Når den så bli varmet opp igjen, vil den raskt koke og fordampe. Fuktigheten i luften rundt blir da til en tett tåke.

Flytende nitrogen er ikke bare nyttig som pynt. Den kan også brukes til å lage deilige, frosne desserter. Når man lager iskrem, vil det superkalde nitrogenet fryse iskremen veldig raskt. Da unngår man at det danner seg iskrystaller, og den ferdige isen blir myk og kremaktig.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To drinkeglass med rød drikke som det ryker av.
To drinkeglass med rød drikke som det ryker av.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!