Kreativ kulinarisk vitenskap

Et nærmere blikk på molekylær gastronomi og spennende metoder for å tilberede mat ved hjelp av kjemi og teknologi.

Accessibility icon Kreativ kulinarisk vitenskap

Kokkens venn 

Kjemi er den molekylære gastronomens beste venn. Utradisjonelle metoder og avansert kjemikunnskap får kokkekunsten til å blomstre. Her er noen av metodene som brukes.  

Flytende nitrogen 

For å gjøre presentasjonen litt dramatisk kan kokkene pynte drinkene og rettene med flytende nitrogen. Dette gir en magisk røykeffekt. 

Nitrogen er vanligvis en harmløs, lukt- og smaksfri gass som finnes i luften vi puster inn. Når den kjøles ned til under –196 grader celsius, blir den derimot flytende. Hvis den blir utsatt for varmere temperaturer igjen, vil den raskt koke og fordampe. Fuktigheten i luften rundt vil kondensere og danne en tett tåke.

Flytende nitrogen er ikke bare nyttig som pynt, det kan også brukes til å lage deilige, frosne desserter. Når man lager iskrem, vil den superkalde væsken fryse ingrediensene umiddelbart. Da unngår man at det danner seg iskrystaller, og det ferdige produktet blir utrolig mykt og kremet. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
To drinkeglass med rød drikke som det ryker av.
To drinkeglass med rød drikke som det ryker av.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!