En kvinne blant menn

Marie Curie var den første kvinnen som fikk en av de høythengende nobelprisene. Det var i 1903. Hun fikk nobelprisen i fysikk for sine studier av radioaktive stoffer. Henri Becquerel, som oppdaget radioaktiviteten i stoffene, fikk halvparten av prisen, og Marie delte den andre halvparten med mannen sin, Pierre Curie.

Marie var opprinnelig polsk og bodde i Paris. Her var hun blant de fremste forskerne i et miljø som var sterkt dominert av menn. Det var en tid da kvinner helst skulle drive med broderi og ellers holde seg hjemme. Men Marie kjempet seg inn i forskermiljøet. Nobelprisen var også en personlig seier – nå ble hun endelig godtatt som seriøs forsker.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Portrett av Marie Curie med svart bakgrunn
Portrett av Marie Curie med svart bakgrunn

En unik prestasjon

I 1911 fikk Marie enda en nobelpris – denne gang i kjemi for å ha oppdaget de nye grunnstoffene polonium og radium. Hun er til dags dato den eneste personen som har fått to nobelpriser fordelt på to ulike vitenskapelige felt. Hun var et geni som bidro sterkt til den vitenskapelige utviklingen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Marie og Pierre Curie
Marie og Pierre Curie

Det magiske stoffet

Marie oppdaget grunnstoffet radium som hadde noen helt spesielle egenskaper. Hun forsto at radium sender ut stråling fra atomkjernen, og dette kalles radioaktivitet. Da det selvlysende stoffet var nytt og spennende, ble det brukt i alt fra tannkremer til klokker.

Gammel alarmklokke med radium

Radium kommer til nytte

Vi vet nå at strålingen fra radium er helseskadelig. Men brukes det riktig, redder det liv, som for eksempel i kreftbehandling.

Marie fikk i stand biler som var røntgenlaboratorier på hjul. De ble brukt i frontlinjen under første verdenskrig. Maskinene oppdaget indre skader hos sårede soldater, ved å ta røntgenbilder av dem. Maries radium ble også brukt i dette arbeidet, og Marie deltok selv.

Marie Curie i en bil kalt røntgenlaboratorier på hjul
Marie Curie i en bil kalt røntgenlaboratorier på hjul

Personlig trøbbel

Maries mann Pierre døde i en trafikkulykke i 1906, og Marie overtok professorjobben hans. Da det ble kjent at hun hadde et forhold med en gift mann – som riktignok var separert fra kona – var det en skandale. Noe slikt var uhørt på begynnelsen av 1900-tallet, og hun ble syk av de ufine ryktene om henne.

Portett av Pierre Curie

Det største offeret

Marie Curie ble også syk av strålingen hun utsatte seg for gjennom hele sitt arbeid. Man kjente ikke til hvor farlig strålingen var den gangen. Marie Curie døde 67 år gammel av blodmangel, mest sannsynlig på grunn av strålingen fra forskningen på radium. Slik sett ga hun sitt liv til forskningen.

Notatbøkene hennes må fortsatt oppbevares i en boks av bly, fordi de var og er fortsatt svært radioaktive.

Illustrasjon av laboratorium til Marie og Pierre Curie
Illustrasjon av laboratorium til Marie og Pierre Curie

Arven etter Marie Curie

Marie fikk to døtre. Irène gikk i sin mors fotspor, og i 1935 mottok Irène og ektemannen Frédéric Joliot nobelprisen i kjemi. Eve er den andre og kanskje mindre kjente datteren. Hun ble konsertpianist, journalist og forfatter.

Marie Curie var en modig pionerkvinne som var lidenskapelig opptatt av å forske og formidle sin kunnskap til omverdenen og la den komme til nytte for hele samfunnet.

Marie Curie med hennes to døtre, Iréne og Eve Curie

Kilder:

 • Historiens største kvinner (2019)
  Orage forlag AS, 2019

Bilde- og videorettigheter:

  1. Henri Manuel
  2. Getty Images / TED-Ed  YouTube
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Foto: Ukjent (CC BY 4.0)