En kvinne blant menn

Marie Curie var den første kvinnen som fikk en nobelpris. Det var i 1903. Hun fikk nobelprisen i fysikk for sine studier av radioaktive stoffer. Henri Becquerel oppdaget radioaktiviteten i disse stoffene. Han fikk halvparten av nobelprisen. Marie delte den andre halvparten med mannen sin, Pierre Curie.

Selv om Marie egentlig var polsk, bodde hun i Paris. Her var hun blant de flinkeste forskerne, men det var nesten bare menn. På denne tiden skulle kvinner helst holde seg hjemme. Men Marie kjempet seg inn i forskermiljøet. Nobelprisen var også en personlig seier for henne. Endelig ble hun godtatt som en seriøs forsker.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Portrett av Marie Curie med svart bakgrunn
Portrett av Marie Curie med svart bakgrunn

En unik prestasjon

I 1911 fikk Marie enda en nobelpris! Denne gangen var det nobelprisen i kjemi. Hun mottok prisen for å ha oppdaget de nye grunnstoffene polonium og radium. Hun er til dags dato den eneste personen som har fått to nobelpriser i to forskjellige vitenskapelige felt. Hun var et geni som bidro sterkt til den vitenskapelige utviklingen.

Lær mer om Marie Curie og hennes norske assistent Ellen Gleditsch.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Marie og Pierre Curie
Marie og Pierre Curie

Det magiske stoffet

Marie oppdaget grunnstoffet radium som hadde noen helt spesielle egenskaper. Hun forsto at radium sender ut stråling fra atomkjernen. Det er dette som kalles radioaktivitet. Da det selvlysende stoffet var nytt og spennende, ble det brukt i alt fra tannkremer til klokker.

Gammel alarmklokke med radium

Radium kommer til nytte

Vi vet nå at strålingen fra radium er helseskadelig. Men brukes det riktig, redder det liv. Et eksempel på dette er i kreftbehandling.

Marie fikk i stand biler som var laboratorier på hjul. Disse bilene kunne ta røntgenbilder av soldater! Bilene ble brukt under første verdenskrig. Maskinene i bilene tok røntgenbilder av sårede soldater. Da kunne man oppdage indre skader hos soldatene. Maries radium ble brukt i dette arbeidet, og Marie deltok også selv.

Marie Curie i en bil kalt røntgenlaboratorier på hjul
Marie Curie i en bil kalt røntgenlaboratorier på hjul

Personlig trøbbel

Maries mann Pierre døde i en trafikkulykke i 1906. Etter det overtok Marie jobben hans som professor.

Da det senere ble kjent at Marie hadde et forhold til en gift mann – som var separert fra kona – var det en skandale. Noe slikt var ikke populært på begynnelsen av 1900-tallet. Marie Curie ble syk av de ufine ryktene om henne.

Portett av Pierre Curie

Det største offeret

Marie Curie ble også syk av strålingen hun fikk fra sitt arbeid. Man kjente ikke til hvor farlig strålingen var den gangen. Marie Curie døde 67 år gammel av blodmangel. Dette var mest sannsynlig på grunn av strålingen fra forskningen på radium. På denne måten ga hun sitt liv til forskningen.

Notatbøkene hennes må fortsatt oppbevares i en boks av bly, fordi de fortsatt er svært radioaktive.

Illustrasjon av laboratorium til Marie og Pierre Curie
Illustrasjon av laboratorium til Marie og Pierre Curie

Arven etter Marie Curie

Marie fikk to døtre. Irène gikk i sin mors fotspor. Hun fikk også nobelprisen i kjemi. Eve er den andre datteren. Hun ble konsertpianist, journalist og forfatter.

Marie Curie var en modig kvinne som var veldig opptatt av å forske! Hun formidlet sin kunnskap til samfunnet rundt henne. På denne måten kom forskningen hennes til nytte for hele verden.

Marie Curie med hennes to døtre, Iréne og Eve Curie

Kilder:

 • Historiens største kvinner (2019)
  Orage Forlag AS, 2019

Bilde- og videorettigheter:

  1. Henri Manuel
  2. Getty Images / NRK Skole
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Foto: Ukjent (CC BY 4.0)