Læreplantilkobling

Fag

Mat og helse

Naturfag

Core Kjerneelementer

  • Helsefremjande kosthald
  • Berekraftige matvanar og berekraftig forbruk
  • Kropp og helse
  • Mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
Mat og helse
  • fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa
4. trinn
Mat og helse
  • samtale om korleis skulemåltidet kan bidra til ein god skulekvardag
4. trinn
Naturfag
  • samtale om hva fysisk og psykisk helse er, og drøfte hvordan livsstil og trivsel påvirker helse
7. trinn
Mat og helse
  • vise samanhengar mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse
7. trinn
Mat og helse
  • bruke matmerking og kostmodellar til å setje saman eit sunt, variert og berekraftig kosthald og reflektere rundt vala sine
10. trinn
Mat og helse
  • drøfte korleis kosthald kan bidra til god helse, og bruke digitale ressursar til å vurdere eige kosthald og til å velje sunne og varierte matvarer i samband med matlaging

Matpakka – drivstoff gjennom dagen

En næringsrik og mettende lunsj er viktig for å holde oppe konsentrasjonen – og ikke minst humøret – gjennom en lang dag i klasserommet. Den vil også bidra til en bedre skoledag, både faglig og sosialt. Men hvordan kan vi vite om matpakka gir oss den næringen vi trenger?

Accessibility icon Matpakka – drivstoff gjennom dagen

Hva kjennetegner en god matpakke?

Matpakka er ofte en brødskive med gulost eller leverpostei. Den kan også bestå av middagsrester eller en salat. Men hvordan kan vi vite om den gir oss den næringen vi trenger?

To matbokser i glass på marmormønstret benkeplate. Ene boksen har toast og tomater, den andre avokado, kokt egg, blåbær og banan.

Hensikten med matpakka

Vi spiser mat for å få i oss næring som kroppen omdanner til energi. Men ikke alle matvarer er like næringsrike.

Når storefri endelig er her, og vi er klare for lunsj, har vi allerede hatt flere timer med undervisning. Det er lenge siden frokost, og fremdeles lenge til middag.

For å holde oppe konsentrasjonen og humøret, må vi spise riktig. Det vil bidra til en bedre skoledag, både faglig og sosialt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Plastboks med en skrukkete stekt pølse.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!