London før bybrannen

I 1666 brant London by ned. Brannen ødela over 13 000 hus. Byen slik den var da ble helt borte. Museum of London har laget et kart over gamle London i Minecraft. Kartet viser deg hvordan byen så ut før. Kanskje du får lyst til å lage din egen, gammeldagse by?
Det finnes tre ulike kart. Ett av kartene er fra før brannen. Det andre er fra under brannen. Og det tredje er fra etter brannen. Alle kan lastes ned fra Museum of London. Her er noen av byggene.

Tudorhus

I Minecraft bygger man ofte hus med rette og fine vegger. Men gammeldagse hus så ikke sånn ut. I stedet stakk deler av huset ut her og der. Det ser man veldig godt i dette artige byggverket.
Dette huset er fra Tudor-perioden. I denne perioden bygde man ofte hus med mørke trebjelker og hvite vegger. Dette er et bygg som krever mye planlegging og nøye arbeid. Men når du er ferdig er det nok verdt det.

Bryggehus

Å bo nede ved vannet var litt annerledes i 1666 enn i dag. Den gang var bryggene fulle av store skip som kom med varer fra hele verden.
I dag ønsker man som oftest å bo ved vannet på grunn av utsikten.
Disse bryggehusene viser hvordan man kan lage hus rett over vannet. Ved hjelp av støtter kan man holde husene oppe.

Tørrhavn

For over 350 år siden brukte man også store maskiner for å løfte ting. I disse tørrhavnene ble store skip bygd. De er fulle av gammeldagse kraner lagd av tre. Ser du at havnen synker litt ned i bakken? Dette er for at arbeidere skal kunne bygge skipsskroget nede ved vannhøyde. Når de er ferdige åpnes portene og vannet bærer den nybygde båten av gårde.

Steinport

I gamle dager ville man noen ganger stenge andre ute fra byen sin. Da bygde man gjerne en stor og skummel steinport.
Denne enorme porten ble bygd ekstra stor. Det var for å vise at dette er en by man ikke skal tulle med. Den vanlige utgaven av Minecraft har ikke akkurat denne typen stein. Men det er nok annen stein der til at du helt fint kan bygge din egen port.

Broen

Broer finnes det mange av i verdens største byer. Så hvorfor ikke lage en flott bro i din egen by? Sjekk denne London-broen!

Tower of London

Tower of London ble bygd i 1078. Men den har ikke alltid sett lik ut. Den har blitt endret flere ganger gjennom historien. Det er et veldig typisk historisk landemerke (et bygg man lett kjenner igjen). Det er ikke så vanskelig å bygge i Minecraft-verden. Noe av det kuleste med dette bygget er kanskje de håndlagde trærne inne i gården.

Rundtur i gamle London by

 

Kilder:

 • Minecraft (2018): Byer og byggverk
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Ukjent
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Ukjent
  6. Ukjent
  7. Ukjent
  8. Wizard KeenYouTube