London før bybrannen

I 1666 brant London ned. Bybrannen ødela over 13 000 hus, og byen slik den var ble borte. Museum of London har laget et kart over gamle London i Minecraft. Dette gjorde de for å markere 350-årsjubileet for den store bybrannen i London. Kartet viser deg hvordan byen så ut før. Kanskje det kan kanskje inspirere deg til å lage din egen, gammeldagse by?

Det finnes tre utgaver av kartet. Ett av kartene er fra før brannen, et fra under og et fra etter brannen. Alle kan lastes ned fra Museum of London. Her er noen av byggene.

Tudorhus

I Minecraft bygger man som oftest hus med rette og fine vegger. Men gammeldagse byggverk så ikke slik ut. I stedet stakk deler av huset ut her og der. Akkurat det ser man veldig godt i dette artige byggverket. Dette huset er inspirert av Tudor-perioden. I denne perioden bygde man ofte hus med mørke trebjelker  og hvite vegger. Dette er et bygg som krever mye planlegging og nøye arbeid, men det er verdt det.

Bryggehus

Å bo nede ved vannet var litt annerledes i 1666 sammenlignet med i dag. Den gang var bryggene fulle av enorme skip som fraktet varer fra hele verden. I dag ønsker man som oftest å bo ved vannet på grunn av utsikten. Disse bryggehusene viser hvordan man kan lage bygninger rett over vannoverflaten. Ved hjelp av støtter kan man holde bygningen oppe.

Tørrhavn

Selv på 1600-tallet brukte folk tungt maskineri for å løfte ting. Disse tørrhavnene er der skip ble bygd, og de er fulle av gammeldagse kraner lagd av tre. Legg merke til hvordan havnen synker litt ned i bakken. Dette gjør at arbeidere kan bygge skipsskroget før de åpner portene og lar vannet bære den nybygde båten av gårde.

Steinport

I gamle dager hendte det at man ville hindre folk i å besøke byen sin. Da bygde man gjerne en stor og skummel steinport. Dette enorme byggverket ble bygd ekstra stort for å vise at dette er en by man ikke skal tulle med. Den vanlige utgaven av Minecraft har ikke akkurat denne typen stein, men det er nok likheter til at du helt fint kan bygge din egen steinport.

Broen

Berømte broer finnes det mange av i verdens største byer. Så hvorfor ikke legge til en flott bro i din egen by? Sjekk denne London-broen – se bare hvordan rekkverket på toppen av broen er lagd av ambolter! Det er slike smarte løsninger som skiller vanlige byggverk fra de virkelig spesielle.

Tower of London

Tower of London ble bygd i 1078, men har blitt endret og gjenbygd flere ganger opp gjennom historien. Det er et veldig typisk historisk landemerke som det er relativt lett å bygge i enhver Minecraft-verden. Noe av det kuleste med dette bygget er kanskje de håndlagde trærne som ser virkelig spektakulære ut i gården.

Rundtur i gamle London by

 

Kilder:

 • Minecraft (2018): Byer og byggverk
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Ukjent
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Ukjent
  6. Ukjent
  7. Ukjent
  8. Wizard KeenYouTube