London før bybrannen

I 1666 brant London ned. Bybrannen ødela over 13 000 hus, og byen slik den var ble borte. Museum of London har laget et storslagent kart over den gamle byen i Minecraft for å markere 350-årsjubileet for brannen. Kartet gir deg et innblikk i hvordan byen så ut før og kan kanskje inspirere deg til å lage din egen, gammeldagse by.

Det finnes tre utgaver av kartet – henholdsvis satt til før, under og etter brannen – og alle kan lastes ned fra Museum of London. Her er noen av byggene.

Tudorhus

Når man bygger hus i Minecraft, bygger man som regel rette og fine vegger. Gammeldagse byggverk så imidlertid ikke slik ut. I stedet stakk deler av huset ut her og der, og akkurat det blir perfekt gjengitt i dette artige byggverket. Dette huset er inspirert av Tudor-perioden, og designet har flere tydelige særtrekk (som hvite vegger og mørke trebjelker). Dette er et bygg som krever mye planlegging og nøye arbeid, men det er verdt det.

Bryggehus

Å bo nede ved vannet var litt annerledes i 1666 sammenlignet med i dag. Den gang var bryggene fulle av enorme skip som fraktet varer fra hele verden, mens man i dag for det meste bor der på grunn av utsikten. Disse bryggehusene viser hvordan man kan lage bygninger rett over vannoverflaten ved hjelp av støtter som er med på å holde bygningen oppe.

Tørrhavn

Selv på 1600-tallet brukte folk tungt maskineri for å løfte ting. Disse tørrhavnene er der skip ble bygd, og de er fulle av gammeldagse kraner lagd av tre. Legg merke til hvordan havnen synker litt ned i bakken, noe som i tur lar arbeidere bygge skipsskroget før de åpner portene og lar vannet bære den nybygde båten av gårde.

Steinport

Hvis du ville hindre folk i å besøke byen din i gamle dager, kunne det fort hende at du bygde en stor og skummel steinport. Denne enorme konstruksjonen tårner over de nærliggende bygningene for å vise at dette er en by man ikke skal tulle med. Den ordinære utgaven av Minecraft har ikke akkurat denne typen stein, men det er nok likheter til at du helt fint kan bygge din egen steinport.

Broen

Berømte broer er et vanlig skue i mange av verdens største byer, så hvorfor ikke legge til en flott bro i din egen by? Sjekk detaljrikdommen i denne London-broen – se bare hvordan rekkverket på toppen av broen er lagd av ambolter! Det er slike geniale løsninger som skiller vanlige byggverk fra de virkelig ekstraordinære.

Tower of London

Tower of London ble bygd i 1078, men har blitt endret og gjenbygd et utall ganger opp igjennom historien. Det er et veldig typisk historisk landemerke som det er relativt lett å bygge i enhver Minecraft-verden. Noe av det kuleste med dette bygget er kanskje de håndlagde trærne som ser virkelig spektakulære ut i gården.

Rundtur i gamle London by

 

Kilder:

 • Minecraft: Byer og byggverk (2018)
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Ukjent
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Ukjent
  6. Ukjent
  7. Ukjent
  8. Wizard KeenYouTube