Hjernen reagerer 

Hva skjer i hodet ditt når du hører på fin musikk? Hjernen reagerer på rare måter når du hører musikk. Forskere jobber med å finne ut hvordan musikk kan få hjernen til å reagere som den gjør. 

Hvordan hjernen vår forstår lyd 

Når du hører musikk, prøver hjernen først å skjønne hva den hører. Den finner ut om toner er høye eller lave, hvor lenge de varer, og hvor sterke de er. Så får den med seg melodien. Da sjekker den om du har hørt sangen før, for eksempel. Kanskje husker du at du følte noe sist du hørte sangen. Hvis du ikke liker sangen, skrur du den kanskje av. Hvis du liker den, kan det hende du får lyst til å danse. 

Det er nyttig å undersøke hjernen 

Hvis hjernen er skadet, er det noen deler av den som ikke virker som de skal. Det kan hjelpe oss å lære mer om hjernen. Hvis man spiller musikk for noen som har fått skade på hjernen, så reagerer de kanskje annerledes. Vi kan ta spesielle bilder av hjernen. Der kan vi se hvilke deler som jobber hardt. Sånn kan vi lære hvilke deler av hjernen som gjør hva. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!