Hjernen reagerer 

Hva skjer i hodet ditt når du hører på favorittmusikken din? Hjernen er et komplekst organ som reagerer på underlige måter når den hører musikk. Forskere har kommet langt med å finne ut hvordan og hvorfor musikk kan få hjernen til å reagere som den gjør. 

Hvordan hjernen vår analyserer lyd 

Når du hører musikk, så prøver hjernen først å bearbeide hovedtrekkene til lyden. Den finner ut om toner er høye eller lave, hvor lenge de varer, og hvor sterke de er. Så begynner den å forstå melodien, og at ulike instrumenter spiller forskjellige ting. Etterpå sammenlikner den musikken med det som ligger lagret i hukommelsen er dette noe du har hørt før? Hva følte du sist gang du hørte det? Til slutt får du et resultat. Hvis du ikke liker sangen, skrur du den kanskje av. Hvis du liker den, kan det hende du får lyst til å danse. 

Det er nyttig å undersøke hjernen 

Hvis hjernen er skadet, er det noen deler av den som fungerer dårligere. Det kan hjelpe oss å lære om hvordan mennesker reagerer når de hører musikk. Hvis man spiller musikk for en person som har en skade på et spesielt sted i hjernen, ser man kanskje at de reagerer på en annen måte. Vi kan se disse reaksjonene på et fMRI-bilde, som man tar ved å skanne hjernen. Hjernen med den skadede biten har problemer med ting som en frisk hjerne klarer fint. Da vet vi hva akkurat den biten av hjernen gjør hos friske mennesker. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!