Hva er sinne?

Sinne er en av de eldste og mest primitive følelsene vi har. Det var en reaksjon som skulle hjelpe oss å overleve under vanskelige forhold. For mange tusen år siden var sinne en livsnødvendig reaksjon. Man trengte sinne for å sikre seg mat, ly og etterkommere. Sinne var en ettertraktet styrke. Særlig kvinnene så sinne som noe positivt i sine mannlige paringspartnere.

Hjernen reagerer

Nå til dags er vi ikke så ofte truet på livet. Likevel reagerer hjernen fortsatt på visse situasjoner, som for eksempel urettferdig behandling. Når noen skriker til deg, eller sender deg et sint blikk, slår amygdala i hjernen alarm. Da sender hjernen hormoner ut i kroppen, slik at man er bedre i stand til å forsvare seg fysisk.

Forskjell på gutter og jenter

Gutter og jenter opplever som regel sinne forskjellig. Jenter blir ofte gradvis sinte. Det tar også ofte tid for jenter å roe seg ned. Gutter blir oftere bråsinte. Sinnet går ofte fortere over for gutter. Gutter har en større amygdala enn jenter. Det er trolig derfor det finnes flere sinte menn enn kvinner.

Følelser forteller deg noe

Sinne blir sett på som en negativ kraft. Forskere sier vi trenger sinne for å sette egne grenser. Det hjelper oss til å beholde vennskapsbånd og kjærlighetsbånd. Og hvis vi godtar sinnet, går det fortere over. Hva hjelper når følelser gjør vondt?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Skille mellom sinne og aggresjon

Sinne er en følelse på lik linje med andre følelser. Hvis vi oppfører oss sinte, altså hvis vi handler i sinne, kalles det aggresjon. Vi oppdrar små barn til at det ikke er lov å slå, sparke eller bite når man føler seg sint.

Å sortere følelser

Også voksne må øve på å sortere og godta vonde følelser. Ingen kan velge bort følelsen av sinne.  Det er viktig å ikke gjemme den vekk heller. Men voksne skal ikke bli så sinte at de blir voldelige. Man skal ikke være voldelig, ikke i prat og ikke i handlinger.

Snakk med noen om det!

Det er alltid lurt å snakke med en venn om følelser og tanker. Du kan også snakke med helsesykepleieren på skolen din. Du kan også ringe anonymt til 116 111. Det er en alarmtelefon for barn og unge.

Kilder:

 • Kropp & helse (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images / Livetogsånn YouTube
  5. Kjetil Ree (CC BY-SA 2.0
  6. Getty Images
  7. Getty Images