Hva er sinne?
Sinne er antakelig blant de eldste og mest primitive følelsene vi har. Vi tror det var en reaksjon som skulle hjelpe oss å overleve under vanskelige forhold. For mange tusen år siden var sinne en livsnødvendig reaksjon for å sikre seg mat, ly og etterkommere. Sinne var en ettertraktet styrke som særlig kvinnene så i sine mannlige paringspartnere.

Hjernen reagerer
Nå til dags er vi ikke så ofte truet på livet. Likevel reagerer hjernen fortsatt på visse situasjoner, som for eksempel urettferdig behandling. Når noen skriker til deg, eller sender deg et sint blikk, slår amygdala i hjernen alarm. Den sender hormoner ut i kroppen, slik at man er bedre i stand til å forsvare seg fysisk.

Forskjell på gutter og jenter
Gutter og jenter opplever stort sett sinne forskjellig. Jenter blir ofte gradvis sinte, og det tar også ofte tid for dem å roe seg ned. Gutter blir oftere bråsinte, men til gjengjeld sklir det fortere over. Gutter har en større amygdala enn jenter, og det er trolig derfor det finnes flere sinte menn enn kvinner.


Skille mellom sinne og aggresjon
Sinne er en følelse på lik linje med andre følelser. Aggresjon derimot, er å handle som følge av sinne. Vi oppdrar små barn til at det ikke er lov å slå, sparke eller bite når man føler seg sint.

Å sortere følelser
Også voksne må øve på å sortere og godta vonde følelser. Ingen kan velge bort følelsen av sinne, og det er viktig å ikke gjemme den vekk heller. Men voksne skal ikke bli så sinte at de blir voldelige, verken i prat eller handlinger.

Snakk med noen om det!
Det er alltid lurt å snakke med en venn om følelser og tanker. Du kan også snakke med helsesykepleieren på skolen din eller ringe anonymt til 116 111. Det er en alarmtelefon for barn og unge.

sammenstilt av
Sissel Sommer Steneby
Kilder:
- Kroppen i arbeid (2020)
Orage forlag AS
- Psykologisk.no (03.11.2020): Sinnet vårt sier: Jeg vil noe med deg
https://psykologisk.no/2020/01/sinnet-vart-sier-jeg-vil-noe-med-deg/
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images / Livetogsånn – YouTube
-
Kjetil Ree (CC BY-SA 2.0)
-
Getty Images
-
Getty Images
-