Norge i rødt, hvitt og blått!
Hva er det med den fargerike kluten vi har festet på en stang og vaier rundt med? Det kan virke litt fjollete – men sannheten er at flagget har en veldig viktig rolle i historien og betyr fortsatt mye for oss.
Lang historie
De første vi kjenner til som brukte flagg, var kineserne. Det var nesten 2000 år siden. Det sies at en mann holdt et hvitt silkeklede foran seg for å vise at han hadde grunnlagt et mektig rike, også kalt et dynasti. Siden ble kinesiske flagg ofte prydet med fugler, tigre og drager. Bruken av et tøystykke med bestemte farger og mønster spredte seg videre til India, og så til resten av verden.
Papir bakgrunn
Krigføring
Flagget har fra første stund blitt brukt til å symbolisere lederskap og erobring. Det viste seg å være veldig effektivt i krigføring. Flaggene fikk sitt eget språk slik at man kunne kommunisere på lange avstander. Konger og mektige krigførere hadde sine egne merker på flaggene. På slagmarken var det ofte et poeng å erobre fiendens flagg. Det kunne bety at man hadde vunnet slaget. Når et land ble tatt, var det viktig å markere det ved å heise flagget på stedet. Å vifte med et hvitt flagg har i lang tid betydd at man overgir seg og ber om fred.
Heising av flagget i Iwo Jima, 1945
Hver nasjon sitt flagg
I Europa fikk flaggene stor betydning utover 1700-tallet. Verdensdelen var i stor utvikling, og flagget ble en del av landenes identitet. Nasjonalflagget var noe konkret som folket kunne samle seg om. Et vaiende flagg med sin unike kombinasjon av farger og mønster, var et lett synlig symbol på landet.
Papir bakgrunn
Et sterkt symbol
Et flagg forteller mye gjennom få virkemidler og signaler. For at signalene skal være tydelige, må fargene være klare og mønsteret enkelt. Derfor er det sjelden tekst eller bokstaver på flagg. Et flagg skal vise hva vi verdsetter og holder høyt, bokstavelig talt. Det pakistanske flagget er grønt og har en halvmåne og en stjerne, der både farge og symboler representerer islam.
Det britiske flagget er formet av tre kors som er lagt oppå hverandre. Det er symbolene til Englands, Skottlands og Irlands kristne skytshelgener.
Papir bakgrunn
Det første norske flagget
Da Norge ble en selvstendig stat i 1814, hadde Norge vært underlagt Danmark i over 400 år. Det danske flagget var det eneste flagget nordmenn kjente til. Men i folks bevissthet fantes ett nasjonalsymbol – «Den norske løve». Det symbolet hadde blitt brukt i Norge på 1500-tallet.
Dette afrikanske dyret er et gammelt symbol på kongemakt i Europa. Den nye nasjonen Norge fikk et flagg som var helt likt det danske, men med en gul, «norsk løve» øverst i hjørnet. Løven er fortsatt Norges riksvåpen i dag.
Papir bakgrunn
Vårt flagg i dag
Det danske flagget, dannebrog, er blant verdens eldste. Etter et slag mellom dansker og estere på 1200-tallet, kom flagget visstnok dalende ned fra himmelen. Danskene tok det med seg.
Folket i Norge ønsket etter hvert at nasjonen skulle ha et eget flagg. Det kom flere forslag til hvordan det nye flagget skulle se ut. Både grønt og grått, svart og hvitt ble foreslått. I 1821 ble det til slutt vedtatt at det skulle være rødt, hvitt og blått med kors. Slik vi kjenner det i dag. Det betyr at i år, i 2021, har det norske flagget 200-årsjubileum! Hurra! Det er vel verdt å flagge for.
Papir bakgrunn
Det norske flagget heist
17. mai tog, 2016
Følelser i et flagg
Dette flagget har folk kjempet for med livet som innsats. Det er så mye mer enn en tøybit. Det setter i gang følelser hos oss, som glede, sorg og stolthet. Flagget representerer oss og samler oss. Flagget har en historie som knytter oss sammen. Det er fortellingen om Norge, om oss. Overalt i verden kan vi kjenne igjen flagget vårt. Da føler vi oss som hjemme igjen. Andre mennesker fra andre land har det sikkert på samme måte med sitt nasjonalflagg.
Norske flagget som flagrer bak en båt
Sjørøverflagget
Alle nasjoner i verden har sitt eget flagg. I tillegg finnes det egne flagg for konger, militære, foreninger og fotballklubber. Flaggets betydning har forandret seg med tiden. En gang var sjørøverflagget et fryktet symbol ute på havet. Det betydde bråk, og sjømenn var redde for livene sine. Nå er sjørøverflagget brukt mest som rekvisitt på karneval. Og ingen er så redde lenger.
Papir bakgrunn
Sørstatsflagget
Dette flagget ble brukt av slaveeierne i sørstatene i USA på 1800-tallet. Siden har det vært knyttet til rasisme. Det har vekket vonde følelser, særlig for etterkommerne av slavene – afroamerikanerne. For dem symboliserer flagget undertrykkelse og hvit overlegenhet. Bruken av flagget får mange til å protestere. På den annen side er mange hvite sørstatsfolk stolte av flagget, og mener det er en god, gammel amerikansk tradisjon.
Etter mange demonstrasjoner har flere delstater innsett at sørstatsflagget er en sterk fornærmelse mot afroamerikanere. Dermed er det fjernet som offentlig flagg. Slik ser vi hvordan flaggbruk må justeres i takt med at verden går fremover.
Papir bakgrunn
Kilder:
- Britannica (11.02.2021): Flag
https://www.britannica.com/topic/flag-heraldry
- flagg i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 10. februar 2021 fra https://snl.no/flagg
- Flaggregler.no (10.02.2021): Generelle flaggregler
https://www.flaggregler.no/index.html
- Vestagdermuseet (2012): Flagget. Et nasjonalt symbol blir til.
https://www.vestagdermuseet.no/wp-content/uploads/2013/06/VAM_flaggbok_2012_lowres_TWNh2.pdf
- Ravndal, Ellen Jenny: nasjonalstat i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 11. februar 2021 fra https://snl.no/nasjonalstat
- Stortinget (12.02.2021): Et symbol på statsmakt
https://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/stortingets-visuelle-identitet/et-symbol-pa-statsmakt/
- Wikipedia (12.02.2021): Amerikas konfødererte staters flagg
https://no.wikipedia.org/wiki/Amerikas_konfødererte_staters_flagg
- Wikipedia (12.02.2021): Halvmåne
https://no.wikipedia.org/wiki/Halvmåne
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Sodacan / Getty Images
-
Joe Rosenthal / GuessIt – YouTube
-
Eugène Delacroix / Getty Images
-
Zscout370 / Getty Images
-
Kaptein Jens Petter Stibolt, Riksarkivet (CC BY-SA 4.0) / Getty Images
-
Kongelige resolusjoner, Riksarkivet (CC BY-SA 4.0) / Getty Images
-
TimOve (CC BY 2.0)
-
Petter Hebæk (CC BY 2.0)
-
mroach (CC BY-SA 2.0) / Getty Images
-
Liftarn (CC BY 2.5) / Getty Images
-
William Porcher Miles
-