Norge i rødt, hvitt og blått!

Hva er det med den fargerike kluten vi har festet på en stang og vaier rundt med? Det kan virke litt fjollete – men sannheten er at flagget har en veldig viktig rolle i historien og betyr fortsatt mye for oss.

Dame på toppen av et fjell med det norske flagget

Lang historie

De første vi kjenner til som brukte flagg, var kineserne. Det var nesten 2000 år siden. Det sies at en mann holdt et hvitt silkeklede foran seg for å vise at han hadde grunnlagt et dynasti, et mektig rike. Siden ble kinesiske flagg ofte prydet med fugler, tigre og drager. Bruken av et tøystykke med bestemte farger og mønster spredte seg videre til India og så til resten av verden.

Det første kinesiske flaget (1889-1912)
Papir bakgrunn

Krigføring

Flagget har fra første stund blitt brukt til å symbolisere lederskap og erobring. Det viste seg å være veldig effektivt i krigføring. Flaggene fikk sitt eget språk slik at man kunne kommunisere på lange avstander. Konger og mektige krigførere hadde sine egne merker på flaggene. På slagmarken var det ofte fiendens flagg som var det første som skulle erobres, for det kunne bety at man hadde vunnet slaget. Når et land eller et område ble tatt, var det viktig å markere det ved å heise flagget på stedet. Å vifte med et hvitt flagg har i lang tid betydd at man overgir seg og ber om fred.

Heising av flagget i Iwo Jima, 1945

Hver nasjon sitt flagg

I Europa fikk flaggene stor betydning utover 1700-tallet. Verdensdelen var i en rivende utvikling, og flagget ble en del av det å bygge identiteten for ulike land. Nasjonalflagget var noe håndfast som folket kunne samle seg om. Et vaiende flagg med sin unike kombinasjon av farger og mønster var et tydelig og lett synlig symbol på landet.

Den franske revolusjon
Papir bakgrunn

Et sterkt symbol

Et flagg kan fortelle ganske mye med få virkemidler. Det sender ut signaler. For at signalene skal være tydelige og nå langt ut, må fargene være klare og mønsteret enkelt. Derfor er det for eksempel sjelden tekst eller bokstaver på flagg. Et flagg skal vise hva vi verdsetter og holder høyt, bokstavelig talt. Det pakistanske flagget er grønt og har en halvmåne og en stjerne, der både farge og symboler representerer islam.

Det britiske flagget er formet av tre kors som er lagt oppå hverandre. Det er symbolene til Englands, Skottlands og Irlands kristne skytshelgener.

Det pakistanske flagget
Papir bakgrunn

Det første norske flagget

Da Norge ble en selvstendig stat i 1814, hadde Norge vært underlagt Danmark i over 400 år. Det danske flagget var det eneste flagget nordmenn kjente til. Men det var ett nasjonalsymbol som hadde overlevd fra 1500-tallet i folks bevissthet, og det var «Den norske løve».

Dette afrikanske dyret er et eldgammelt symbol på kongemakt i Europa, men det har røtter i Midtøsten. Løven er fortsatt Norges riksvåpen i dag. Så da fikk den nye nasjonen Norge et flagg som var helt likt det danske, men med en gul, «norsk løve» øverst i hjørnet.

Det første norske flagget i 1814
Papir bakgrunn

Vårt flagg i dag

Det danske flagget, dannebrog, er forresten blant verdens eldste, med røtter helt tilbake til 1200-tallet. Folket i Norge ønsket etter hvert at den unge nasjonen skulle ha et eget flagg. Det kom flere forslag til hvordan det nye flagget skulle se ut. Både grønt og grått, svart og hvitt ble foreslått. Til slutt ble det vedtatt at det skulle være rødt, hvitt og blått med kors, slik vi kjenner det i dag. Det ble bestemt i 1821. Det betyr at i år, i 2021, har det norske flagget 200-årsjubileum! Hurra! Det er vel verdt å flagge for.

Norges flagg godkjent av Karl Johan i 1821
Papir bakgrunn

Regler for flagg

Når du holder i det norske flagget, kan du ikke gjøre hva som helst med det. Det er visse regler forbundet med flagget. Du har kanskje allerede lært en av dem når du har gått i 17. mai-toget. Flagget skal alltid holdes høyt og aldri komme i bakken. Det må behandles med respekt.

På flaggdager skal alle offentlige bygninger flagge. Det er for eksempel 17. mai og kongens bursdag. Og når du har bursdag, er det kanskje det første som skjer at flagget heises eller settes på balkongen – det er forresten ingen regel, men en skikk – og et hyggelig signal til omverdenen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Det norske flagget heist

17. mai-flagget

Hva hadde 17. mai-feiringen vært uten flagget – det er jo selveste 17. mai-flagget! Norge stiller i særklasse når det gjelder å feire nasjonaldagen sin. Få andre land kan måle seg med våre barnetog – de fleste andre land fyller gatene med militærparader på nasjonaldagen. Gater fulle av glade barn som vaier med flagget vårt, er selve symbolet på 17. mai, på oss og vår identitet som nordmenn.

Det har ikke alltid vært slik. Å feire denne identiteten var ulovlig under andre verdenskrig. Norske flagg var ulovlig å eie, man kunne bli arrestert av nazistene og drept hvis man ble funnet med et norsk flagg. Da Norge igjen var et fritt land i 1945, fikk flagget en ny og enda sterkere betydning. Du kan tenke deg de første 17. mai-togene rundt om i landet etter freden – i Oslo kokte det over av glede!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
17. mai tog, 2016

Følelser i et flagg

Dette flagget har folk kjempet for med livet som innsats. Det er så mye mer enn en tøybit. Det setter i gang følelser hos oss, som glede, sorg og stolthet. Flagget representerer oss og forener oss. Flagget har en historie som knytter oss sammen, det er fortellingen om Norge, om et vi. Overalt i verden kan vi kjenne igjen akkurat denne kombinasjonen av farge og form, som er det norske flagget. Da føler vi oss som hjemme igjen. Andre mennesker fra andre land har det sikkert på samme måte med sitt nasjonalflagg.

Norske flagget som flagrer bak en båt

Sjørøverflagget 

Alle nasjoner i verden har sitt eget flagg. I tillegg finnes det egne flagg for konger, militære, foreninger og fotballklubber. Flagg har endret betydning med tiden som har gått. En gang var sjørøverflagget et fryktet symbol ute på havet. Det betydde bråk, og sjømenn visste ikke om de kom fra det med livet i behold. Nå er sjørøverflagget brukt mest som kostyme på karneval. Og ingen er så redde lenger.

Jolly roger - sjørøverflagg
Papir bakgrunn

Sørstatsflagget

Dette flagget ble brukt av slaveeierne i sørstatene i USA på 1800-tallet. Siden har det vært knyttet til rasisme og vekket vonde følelser, særlig for etterkommerne av slavene, det vil si afroamerikanerne. For dem symboliserer flagget undertrykkelse og hvit overlegenhet, og bruken av det får mange til å protestere. På den annen side er mange hvite sørstatsfolk stolte av flagget og mener det er en god, gammel amerikansk tradisjon.

Etter mange demonstrasjoner har flere delstater innsett at sørstatsflagget er en sterk fornærmelse mot afroamerikanere, og dermed fjernet det som offentlig flagg. Slik ser vi hvordan flaggbruk må justeres i takt med at verden går fremover.

Sørstatsflagget
Papir bakgrunn

Kilder:

 

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Sodacan / Getty Images
  3. Joe Rosenthal / GuessIt – YouTube
  4. Eugène Delacroix / Getty Images
  5. Zscout370 / Getty Images
  6. Kaptein Jens Petter Stibolt, Riksarkivet (CC BY-SA 4.0) / Getty Images
  7. Kongelige resolusjoner, Riksarkivet (CC BY-SA 4.0) / Getty Images
  8. TimOve (CC BY 2.0)
  9. Petter Hebæk (CC BY 2.0)
  10. mroach (CC BY-SA 2.0) / Getty Images
  11. Liftarn (CC BY 2.5) / Getty Images
  12. William Porcher Miles