Å vere ei potet

Kanskje du har høyrt at nokon har vorte omtalt som “ei potet”? Det er ikkje fordi dei er kjedelege eller runde, men fordi dei er veldig allsidige. Akkurat som poteta. Dei kan setjast til å gjere mange ulike oppgåver.

Viss noko derimot er “ei varm potet”, så bør ein halde seg unna. Då har nokon eit problem som er vanskeleg å løyse. Det er gjerne òg knytt ein del kjensler til problemet.

Potet
Potet

Frå Sør-Amerika

Poteta stammar frå Sør-Amerika og har vore dyrka i fleire tusen år. Spanske erobrarar tok poteta med til Europa på 1500-talet. Ho vart ikkje så populær før to hundre år seinare. Poteta kom til Noreg cirka 1740.

Poteta vart populær fordi ho var enkel å dyrke, og fordi ho kunne lagrast over lang tid. Poteta er òg ei av dei viktigaste næringskjeldene våre med mange karbohydrat, jern og vitamin.

Rotfrukt

Poteta er ei rotfrukt.Vi et rett og slett ei rot som veks i jorda. Poteta kan også kallast ein knoll. Dei fleste brukar poteta som ei grønsak saman med annan mat.

Poteta kan vere giftig

Vi kan ikkje ete det som er over jorda på potetplanten. Det kan vere helseskadeleg.

Når poteta blir utsett for sollys, produserer ho gifta solanin. Når poteta er grøn, anten på eller under skalet, kan dette tyde på at ho er giftig. Slike poteter kan bli brukte som dyrefôr, men dei bør ikkje etast av menneske.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter med jord
Hender og poteter med jord

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!