Å være en potet

Kanskje du har hørt at noen har blitt omtalt som «en potet»? Det er ikke fordi de er kjedelige eller runde, men fordi de er veldig allsidige. Akkurat som poteten. De kan utføre mange ulike oppgaver.

Hvis noe derimot er «en varm potet», så bør man holde seg unna, for varme poteter er det ingen som vil ta i. Da er det et problem som er vanskelig å løse.

Potet
Potet

Fra Sør-Amerika

Poteten stammer fra Sør-Amerika og har vært dyrket i flere tusen år. Spanske erobrere tok poteten med til Europa på 1500-tallet. Den ble ikke populær før to hundre år senere. Poteten kom til Norge cirka 1740.

Poteten ble populær fordi den var enkel å dyrke, og den kunne lagres i lang tid. Den er også en av våre viktigste næringskilder med mange karbohydrater, jern og vitaminer.

Rotfrukt

Poteten er en rotfrukt. Vi spiser rett og slett en rot som vokser i jorda. Det kalles også en knoll fordi den er tykk og rund. De fleste bruker poteten som en grønnsak ved siden av annen mat.

Poteten kan være giftig

Vi kan ikke spise det som er over jorda på potetplanten. Det kan være giftig.

Når poteten blir utsatt for sollys, produserer den giften solanin. Når poteten er grønn, enten på eller under skallet, kan den ha begynt å lage solanin, og da er den giftig. Slike poteter bør ikke spises av mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter med jord
Hender og poteter med jord

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!