Å være en potet

Kanskje du har hørt at noen har blitt omtalt som «en potet»? Det er ikke fordi de er kjedelige eller runde, men fordi de, som poteten, er veldig allsidige. De kan settes til å gjøre mange ulike oppgaver.

Hvis noe derimot er «en varm potet», så bør man holde seg unna. Det betyr at det er et vanskelig, ømtålig problem.

Potet
Potet

Fra Sør-Amerika

Poteten stammer fra Sør-Amerika der den har vært dyrket i flere tusen år. Spanske erobrere brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men den ble ikke populær og vanlig før på 1700-tallet. Poteten kom til Norge cirka 1740.

Poteten ble populær den var enkel å dyrke og den kunne lagres i lang tid. Det kom godt med når det var matmangel om vinteren.

I dag er poteten en av de viktigste matvarene i verden. Den er en av våre viktigste næringskilder, fordi den har høyt innhold av karbohydrater, jern og vitaminer.

Rotfrukt

Poteten er en rotfrukt. Så det vi spiser er egentlig en rot, det som vokser under bakken. Runde røtter som poteten kaller vi for knoller. De blir regnet som en type grønnsak.

Alle rotfrukter inneholder mye vitaminer, mineraler og fiber.

Poteten kan være giftig

Poteten hører til søtvierfamilien, og i denne familien finner mange giftige arter. Det vi kan spise av potetplanten er knollene, men den grønne planten som vokser over jorda,  kan  vi ikke spise.

Hvis poteten blir utsatt for sollys, produserer den giften solanin. Da blir poteten litt grønn, enten på eller under skallet, er dette betyr at den kan inneholde solanin. Slike poteter bør ikke spises.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter med jord
Hender og poteter med jord

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!