Rent mel i posen

Du har kanskje hørt noen snakke om å ha rent mel i posen? Dette uttrykket handler ikke om baking, men at du er uskyldig, eller at du ikke har noe å skjule.

Mel lages vanligvis av ulike korntyper ved å finknuse disse i en mølle. De vanligste korntypene til mel er hvete, rug, havre og bygg.

Hvert år produseres det over 1 million tonn korn i Norge. I kornåret 2019/20 ble det brukt 334 000 tonn matkorn, hvorav 45 prosent var produsert i Norge. I Norge har vi dyrket korn i 4000–5000 år.

Hvor kommer melet fra?

Vanligvis tenker vi nok på korn og mel i forbindelse med baking av brød og kaker. Noen kornsorter brukes også til grøt. Havregrøt og risengrynsgrøt er typiske eksempler.

Andre stivelsesholdige vekster som poteter og jams brukes også til å lage mel av. Jams ser ut som veldig store poteter. Man kan også lage mel av ris, mais, nøtter og fisk.

Ulike typer mel

Mel deles ofte opp i fire hovedkategorier: siktet mel, sammalt mel, helkorn og kli.

Kli er det ytterste skallet på kornet. Sammalt mel er mel som males av hele kornet. Siktet mel er rent mel, uten andre deler fra kornet. Helkorn forklarer seg selv.

Inndelingen forteller oss hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Mølle

Hvete

Hvete er det kornslaget som er mest utbredt på verdensbasis, etter mais og ris. Tilgang og pris på hvete har derfor stor politisk betydning, og hvete er en av de viktigste jordbruksvekstene i Norge.

Hvetens store fortrinn fremfor andre kornarter, er egenskapene når vi baker brød som heves med gjær.

I dyrefôr er det aller mest hvete som blir benyttet.

Hvete

Havre

Havre er den tredje viktigste kornarten i Norge etter hvete og bygg. Havre har et høyt fettinnhold, høyt nivå av kostfiber og har også høyere næringsinnhold enn de andre kornsortene.

Havre brukes mye i grøt, og du kan kjøpe havremelk i butikken.

Gluten

Gluten er en blanding av to proteiner, og gjør det mulig for gjærbakst å heve seg. Gluten fungerer også som bindemiddel i deigen, og gjør den lettere å jobbe med.

Enkelte mennesker tåler ikke gluten og må derfor spise mat som ikke inneholder gluten. Vi kaller dette cøliaki.

Havre er glutenfri – i motsetning til hvete, bygg og rug – og er derfor et godt alternativ for mennesker som lider av cøliaki. Mel av mais, ris, hirse, og bokhvete inneholder heller ikke gluten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Havre

Rug

Rug blir i hovedsak brukt til brød, men også til dyrefôr. Rugbrødbakst med 100 prosent rug krever surdeig om deigen skal heve seg.

Rug er motstandsdyktig mot sykdommer, men kan være utsatt for meldrøye – og da blir rugen giftig. I det 16. og 17. århundre ble over 10 000 mennesker anklaget for å være hekser og henrettet i Europa og USA. Det er sannsynlig at mange av disse var forgiftet av meldrøye.

Bygg

Potet, rug og hvete kom ikke til Norge før på 1800-tallet. Frem til da var bygg det viktigste matkornet. Bygg ble blant annet brukt til flatbrød, grøt og øl. I dag brukes ikke bygg så mye i Norge, men vi burde bruke mer av dette kornet. Bygg kan erstatte ris og pasta – og er derfor et mer bærekraftig alternativ. På verdensbasis er bygg den fjerde viktigste kornsorten etter mais, ris og hvete.

Bygg har den høyeste fiberandelen av alle kornartene, og det gjør at du holder deg mett lenger – i tillegg til at det har en rekke andre helsemessige fordeler. Det kan virke forebyggende for hjertesykdommer og diabetes.

Byggkorn

Mais

Mais er et ettårig kornslag som blir opptil 6 meter høyt. Det vanligste er 2–3 meter. Mais utgjør rundt 40 prosent av den samlede kornforsyningen i verden.

Mais inneholder ikke gluten, og man kan derfor ikke bruke melet til å bake brød. Maismelet brukes for eksempel til å lage tortillas og nachos. Men mais brukes også som dyrefôr og annen industriell bruk.

Maiskorn bruker vi ofte i annen matlaging, og det er også av mais vi lager popcorn.

Ris

Ris har blitt dyrket som kornslag i Asia i mer enn 5000 år. På verdensbasis regnes den som et av de viktigste kornslagene, etter mais og hvete. Det er det eneste hovednæringsmidlet for nesten 50 prosent av verdens befolkning.

Nesten all ris som høstes blir brukt som menneskeføde. Dette skiller seg fra de andre kornslagene som også blir brukt mye i dyrefôr, til drivstoff, sprit og liknende.

Risdyrking

Kilder:

 • Hovig, Ingrid Espelid, Asheim, Karianne: Brød Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 3. september 2021 fra https://snl.no/brød
 • Holtet, Einar Kr.Bygg Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 3. september 2021 fra https://snl.no/bygg

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Felleskjøpet Agri YouTube