Rent mel i posen

Mennesket lærte å dyrke korn for over 10 000 år siden. Hvordan hadde kostholdet vært uten det? Korn og mel brukes over hele verden, og er helt avgjørende for at folk skal overleve. Tenk litt på det neste gang du baker brød eller boller. Kornet og melet du bruker er noe av det viktigste naturen har gitt oss.

Accessibility icon Rent mel i posen

Rent mel i posen

Har du hørt om å ha rent mel i posen? Dette uttrykket handler ikke om baking, men at du er uskyldig. At du ikke har noe å skjule.

I Norge har vi dyrket korn i 4000–5000 år. Mel lages ved at korn knuses i en mølle. De vanligste korntypene til mel er hvete, rug, havre og bygg.

Hvert år produseres det over 1 million tonn korn i Norge.

Hvor kommer melet fra?

Korn og mel brukes oftest til baking av brød og kaker. Noen kornsorter brukes også til grøt. Havregrøt og risengrynsgrøt er typiske eksempler.

Andre stivelsesholdige vekster som poteter og jams brukes også til å lage mel av. Jams ser ut som veldig store poteter. Man kan også lage mel av ris, mais og fisk.

Ulike typer mel

Mel deles opp i fire kategorier: siktet mel, sammalt mel, helkorn og kli.

Kli er det ytterste skallet på kornet. Sammalt mel er mel som males av hele kornet. Siktet mel er rent mel, uten andre deler fra kornet. Helkorn forklarer seg selv.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Mølle
Mølle

Hvete

Hvete er det kornslaget i verden som brukes mest, etter mais og ris. Vi bruker også store mengder hvete i Norge. Derfor er det viktig at flest mulig har tilgang på god og rimelig hvete.

Hveten har gode egenskaper når vi baker brød som heves med gjær. Derfor er hvete mest brukt på kjøkkenet.

Hvete blir ikke bare brukt til brød og kaker, men også til dyrefôr.

Hvete
Hvete

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!