Solsystemet

Den fascinerende historien om hvordan sola og de andre himmellegemene rundt den ble til.

Accessibility icon Solsystemet

Solsystemet vårt

Helt til for 500 år siden trodde alle at jorda var i midten av universet. Sola, månen, stjernene og planetene Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn gikk rundt jorda, trodde de.  

På 1500- og 1600-tallet kom de tre astronomene Copernicus, Kepler og Galilei med en ny påstand. De mente at sola var i midten, mens jorda og de andre planetene gikk rundt den. 

I 1796 mente den franske vitenskapsmannen Laplace at solsystemet var en sky av gass som klumpet seg sammen til sola og planetene. Dette er faktisk ikke så langt unna det man i dag tenker om hvordan solsystemet ble til. 

Den moderne Laplace ideen går ut på at en supernova eksploderer. En supernova er en stjerne som eksploderer på slutten av levetiden sin.  

Når en supernova eksploderte for fem milliarder år siden, kastet den ut masse ulike grunnstoffer og gasser. Disse krasjet med andre grunnstoffer som helium og hydrogen. Dette ble senere til vårt solsystem.  

Denne skyen av stoffer er det som trengs for å bygge opp planeter som jorda. Skyen begynte sakte å spinne, og økte den farten. samlet den seg rundt ett punkt i midten. Jo fortere det gikk, jo tettere den ble. Til slutt samlet den seg til klumper, som etter hvert trakk seg sammen til en enorm klump – en protostjerne. 

Protostjernen falt til slutt sammen. Da dette skjedde, ble det så varmt at den tente på seg selv. Dermed oppstod sola, omtrent slik vi kjenner den i dag.

Dette er det som er solsystemet vårt i dag.  Sola i sentrum, og planetene som går rundt den 

Forrige avsnitt

1 / 7

Neste avsnitt

Hvordan planetene ble til

Da protostjernen gikk raskere og raskere, ble det en del til overs. Dette samlet seg i en skive som snurret rundt protostjernen. Det ble trangt, tett og varmt inni protostjernen, og delene begynte å krasje i hverandre.  

Et stort utbrudd av små biter fra sola, som vi kaller en solvind, blåste støvet seks milliarder kilometer ut i rommet. De indre planetene i solsystemet Merkur, Venus, Jorda og Mars ble dannet. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Solsystemet
Solsystemet

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!