Solsystemet vårt

Helt til for 500 år siden trodde alle at jorda var i midten av universet. Sola, månen, stjernene og planetene Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn gikk rundt jorda, trodde de.  

På 1500- og 1600-tallet kom de tre astronomene Copernicus, Kepler og Galilei med en ny påstand. De mente at sola var i midten, mens jorda og de andre planetene gikk rundt den. 

I 1796 mente den franske vitenskapsmannen Laplace at solsystemet var en sky av gass som klumpet seg sammen til sola og planetene. Dette er faktisk ikke så langt unna det man i dag tenker om hvordan solsystemet ble til. 

Den moderne Laplace ideen går ut på at en supernova eksploderer. En supernova er en stjerne som eksploderer på slutten av levetiden sin.  

Når en supernova eksploderte for fem milliarder år siden, kastet den ut masse ulike grunnstoffer og gasser. Disse krasjet med andre grunnstoffer som helium og hydrogen. Dette ble senere til vårt solsystem.  

Denne skyen av stoffer er det som trengs for å bygge opp planeter som jorda. Skyen begynte sakte å spinne, og økte den farten. samlet den seg rundt ett punkt i midten. Jo fortere det gikk, jo tettere den ble. Til slutt samlet den seg til klumper, som etter hvert trakk seg sammen til en enorm klump – en protostjerne. 

Protostjernen falt til slutt sammen. Da dette skjedde, ble det så varmt at den tente på seg selv. Dermed oppstod sola, omtrent slik vi kjenner den i dag.

Dette er det som er solsystemet vårt i dag.  Sola i sentrum, og planetene som går rundt den 

Forrige avsnitt

1 / 7

Neste avsnitt

Hvordan planetene ble til

Da protostjernen gikk raskere og raskere, ble det en del til overs. Dette samlet seg i en skive som snurret rundt protostjernen. Det ble trangt, tett og varmt inni protostjernen, og delene begynte å krasje i hverandre.  

Et stort utbrudd av små biter fra sola, som vi kaller en solvind, blåste støvet seks milliarder kilometer ut i rommet. De indre planetene i solsystemet Merkur, Venus, Jorda og Mars ble dannet. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Solsystemet

Planetene i solsystemet 

Planetenes plassering 

1. Merkur er den minste planeten i solsystemet. Dette er den av planetene som ligger nærmest sola  

2. Venus kommer etter Merkur. Bakken på Venus er tørr, og det er veldig varmt der. På Venus er det også mange vulkaner.  

3. Jorda vår. Jorda er annerledes enn de andre planetene. Hos oss er det vann, og oksygen slik at vi kan puste 

4. Mars kalles den røde planet på grunn av sin røde farge. Det er ikke noe liv der nå, men man tror at det har vært vann der før.  

5. Jupiter er den største og tyngste av alle planetene i solsystemet.  

6. Saturn er planeten som har ringer rundt seg. Disse ringene er støv, stein og gass. 

7. Uranus er planeten som ser lyseblå ut. Den har tynne ringer rundt seg.  

8. Neptun er den planeten som ligger lengst ute i solsystemet.  

9. Pluto ble kalt en planet før. Men i 2006 ble den døpt om til dvergplanet.   

Forrige avsnitt

1 / 9

Neste avsnitt
Planetenes plassering i solsystemet

Kilder: 

 • Universet Junior (2019)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Trude Holmberg Youtube
  4. Ukjent