Standarder er viktige

Det var viktig for de gamle sivilisasjonene Egypt og Romerriket å finne standarder for tid, vekt og lengde. Hvorfor det, tror du?

Nesten alle land har standarder som er felles med resten av verden. Selv om det er logisk å ha internasjonale systemer, er det fortsatt en del forskjeller. Norge bruker kilometer i timen, mens i USA brukes miles. Klær måles i tommer og sko har egne mål for størrelser. Sjekk din egen sko for å se hvilke størrelser som gjelder i ulike land.

📷  Speedometer med både kilometer i timen (km/h) og miles per hour (mph).
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Speedometer på en bil med både km/h og mph (miles per hour).
Speedometer på en bil med både km/h og mph (miles per hour).

Lang vei

Veien har vært lang for å finne en standard for vekt, lengde og tid. Flere steder i verden ble standarder basert på herskerens kroppsmål.

En yard ble i 965 e.Kr. bestemt til å være lengden fra den engelske kong Edgars nese til toppen av hans utstrakte langfinger. Senere ble yard det samme som lengden på en arm. Hva kunne problemet med dette bli?

På slutten av 1700-tallet bestemte man at noe måtte gjøres. Byggetegninger, handel og navigasjon måtte følge internasjonale standardmål, ellers ville det bli kaos. Orden ble til slutt skapt av det franske vitenskapsakademiet. De brukte jordkloden som utgangspunkt.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gammelt og misfarget målebånd ligger krøllete på et rustikk bord.
Gammelt og misfarget målebånd ligger krøllete på et rustikk bord.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!