Hva er syrer og baser?

Du vet kanskje at en sitron smaker surt fordi det er syre i den. Men visste du at det motsatte av en syre er en base? Sterke syrer kan etse ting i stykker, men hvorfor det? Det skal vi lære om nå.

Hydrogen

For å forstå syrer og baser, må vi vite litt om hydrogen. Hydrogen er et viktig atom i naturen. Det er laget av to små partikler – et proton i midten, og et lite elektron som svirrer rundt. De liker på en måte å ha det sånn.

Hvis elektronet blir borte, er det bare et proton igjen. Da kan det finne på å henge seg på andre atomer. Det er nesten som at det blir sjalu!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Syre

En syre er et stoff med mange protoner som ikke har noen elektroner. Ikke kom borti! Ting kan bli ødelagt hvis de sjalu protonene kommer og fester seg på dem. Heldigvis er det bare veldig sterke syrer som er farlige.

Base

En base er et stoff med for få protoner. Den kan prøve å stjele med seg protonene som finnes i andre ting. Akkurat som syrer kan baser også gjøre skade.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Reagerer med huden

Hvis man får en sterk syre eller base på huden vil man få sår. Dette er fordi de reagerer med huden. Disse reaksjonene er litt forskjellige, derfor sier vi at syrer er etsende, mens baser er kaustiske.

Hva er pH?

pH forteller deg om det er for mange eller for få ensomme protoner i noe. En sterk syre har pH 0. En sterk base har pH 14. Hvis noe har pH 7 er det hverken surt eller basisk.
Her er pH-verdien til noen stoffer du kanskje har hørt om:

0 = Batterisyre

3 = Brus

7 = Rent vann

9 = Såpe

14 = Avløpsrens

pH-verdien til ulike stoffer

Nøytral

En syre og en base trenger på en måte hverandre. Hvis vi blander dem, er ikke protonene ensomme lenger. Da er ikke blandingen farlig. Den har blitt det vi kaller nøytral.

Kalke jorden

Hvis jord blir for sur, kan det ødelegge plantene som vokser der. Da kan man helle på noe basisk, som kalk. Jorda blir nøytral ganske fort.

Magesyre

I magesekken din har du en sterk syre! Magen tåler det – det hjelper deg faktisk å fordøye maten. Hvis syra skulle bli for sterk, kan du ta en pille som er basisk. Da blir det bra igjen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Lakmus

Det finnes noen stoffer som skifter farge hvis det kommer borti noe surt eller basisk. Lakmus er ett av dem. Hvis du drypper noe surt på et lakmus­papir, blir det rødt. Drypper du noe basisk, blir det blått.

Saft fra rødkål

Hvis man koker vanlig rødkål, får man en saft som likner på lakmus. Denne saften kan også skifte farge. Hva tror du skjer hvis du heller litt rødkålsaft i et glass med sitronsaft? Hva med på et såpestykke?

Kilder:

  • Fantastisk vitenskap (2018)
    Orage Forlag AS