Hva er syrer og baser?  

Det er viden kjent at sitron smaker surt på grunn av syreinnholdet, at jord må ha optimalt pH-nivå for at plantene skal vokse bra, og at sur nedbør kan utslette hele økosystemer. Men hva er det som egentlig gjør en ting sur (acidisk) og en annen ting basisk (alkalisk)? Hvordan kan de være så etsende? Og hvorfor får lakmuspapir ulik farge når det dyppes i syre eller base? 

Hydrogenionenes konsentrasjon  

Syrer og baser kan defineres etter hvor stor konsentrasjon med hydrogenioner de har. Vanligvis består et hydrogenatom av et proton og et elektron som gir det en balansert elektrisk ladning, siden protoner er positivt ladet og elektroner er negativt ladet. Tar vi bort elektronet, sitter vi igjen med et hydrogenion, eller ett enkelt proton. Ofte blir det kalt H+. Ioner er svært reaktive, siden de ikke har en balansert ladning lenger. De søker hele tiden etter ioner av motsatt ladning som de kan reagere med – det kan være et atom eller et molekyl som ikke har likt antall elektroner og protoner. 

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!