«There ain’t no such thing as a free lunch»

Har du hørt dette uttrykket før? Hva tror du det betyr? Uttrykket ble skrevet for snart hundre år siden, men det brukes ofte i dag også. Spesielt når det gjelder ting som skjer på nettet. Hvordan kan dette ha seg?

Sort hvitt bilde av fem voksne personer som sitter rundt et bord på stranda og spiser lunsj.
Sort hvitt bilde av fem voksne personer som sitter rundt et bord på stranda og spiser lunsj.

Søkemotorer er gratis, men …

Søkemotorer på nett er nyttige for oss. Vi bruker dem mange ganger hver eneste dag. Er de bare en gratis tjeneste som hjelper oss i hverdagen? Gir vi også noe tilbake? De mest brukte søkemotorene er Google Chrome, Microsoft Edge, Opera, Safari og Firefox.

En søkemotor kan sammenliknes med en bibliotekar. Denne kan du spørre om hjelp med å finne det du leter etter. Men søkemotoren krever at du forklarer godt hva du leter etter. Jo mer presis du er, jo enklere er det å finne gode søkeresultater.

Google søketrender

Søkemotorene får mye informasjon fra oss, og det brukes til analyser. Gjennom å analysere hva folk «googler», kan de som eier søkemotorene, se hva som er trender over hele verden. Du kan selv se hva det søkes mest etter på Google søketrender.

Høy verdi

Alle spor vi legger igjen i form av våre søk, har verdi for selskapene som eier søkemotorene. Selv om informasjonen har høy verdi, gir vi den vekk – ofte uten å tenke over det. Bør vi tenke mer over hva informasjonen blir brukt til?

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Ung jente sitter i en sofa og søker etter noe på en laptop og en mobil.
Ung jente sitter i en sofa og søker etter noe på en laptop og en mobil.

Reklame som passer perfekt til deg!

Søkemotorer på nett er ikke noe som bare hjelper helt gratis. Vi betaler for dette ved å gi informasjon om hva vi søker etter på nett. Denne informasjonen blir brukt til å gi oss reklame som er midt i blinken for oss. Slik reklame kaller vi personalisert reklame.

Et eksempel kan være det du opplever om du er på nettsider som handler om det å ha hund. Da vil du etter hvert få mye reklame om hundefôr, hundestell og lignende.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En litt rufsete hundevalp som ligger ved en skål med hundemat.
En litt rufsete hundevalp som ligger ved en skål med hundemat.

Informasjonen om
deg lagres og brukes

Når du registrerer kontoer på nett, lagres det mye informasjon om deg. Her får selskapene vite hvor gammel du er, hvor du bor, hva du søker etter, hvilke nettsider du er inne på, og hva slags bilder og videoer du laster opp.

Appene vet hvor du er

På smarttelefoner er det mange apper som registrerer hvor du befinner deg til enhver tid. Denne informasjonen lagres også. Hver for seg er kanskje ikke disse opplysningene så farlige, men når man setter dem sammen, får man plutselig et tydelig bilde av hvem du er. Dette er noe av prisen du må betale for å få tilgang til informasjon, spill, bilder, videoer og andre ting på nett.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Elektronisk øye som samler info – Big brother ser deg
Elektronisk øye som samler info – Big brother ser deg

Gratis er ikke alltid gratis

Det å søke på internett er stort sett gratis. Samtidig kan det bli veldig dyrt. De som eier søkemotorene, vet akkurat hva du er interessert i, og de legger inn masse reklame. All informasjon du legger ut på internett, brukes for å få deg til å kjøpe produkter eller tjenester.

«There ain’t no such
thing as a free lunch»

Dette vet gamere alt om. Det vil koste masse penger å oppgradere spillet eller avataren til det beste på markedet. Og tenk litt etter: Hvor lett er det ikke å bestille noe fra nettet? Det koster jo ikke så mye den ene gangen, kanskje, men hva om du gjør det mange nok ganger.

Så da stemmer fortsatt det gamle uttrykket fra 1930 som sier: «There ain’t no such thing as a free lunch». Kanskje vi burde laget et eget uttrykk på norsk? Har du et godt forslag?

Ikke bare på nettet

Det engelske uttrykket om gratis lunsj gjelder i mange sammenhenger. Ikke bare på internett. I hvilke andre sammenhenger tenker du at uttrykket kan brukes?

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
En miniatyr handlevogn med varer stående oppå et tastatur til en laptop.
En miniatyr handlevogn med varer stående oppå et tastatur til en laptop.

Kilder:

  • Hartvig Abrahamsen, Mats; Gramstad, Thomas: Google i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 24. mai 2022 fra https://snl.no/Google

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images