Saturns største måne

Av Saturns over 60 måner er Titan ikke bare den største, men også en av de mest interessante og mystiske. Den er omtrent en halv gang større enn jordas måne, og noen hundre kilometer større enn planeten Merkur.

Titan og Saturns ringer

Titan sammenliknes ofte med jorda. Atmosfæren har skyer som gir regn, og det er store innsjøer i polområdene. Sjøer av denne typen finnes ingen andre steder enn på Titan og her på jorda.

Titan har også forutsigbart vær, vulkaner og sannsynligvis kontinentalplater som beveger seg, slik som på jorda. Dette gir landskap med fjellkjeder, sanddyner, daler og strender.

Mange astronomer ser på Titan som en tidlig utgave av jorda. De mener at denne månens atmosfære og overflate minner om vår egen klode på den tiden da livet oppstod.

Men Titan får bare en bitte liten del av det sollyset jorda får, blant annet fordi atmosfæren er så tykk og disig. Den tette atmosfæren og den store avstanden til sola gjør at det er veldig kaldt der.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Illustrasjon av Saturn og månen
Illustrasjon av Saturn og månen

Titans atmosfære er ganske tett – lufttrykket er nesten halvannen gang høyere enn på jorda. Siden Titan har liten tyngdekraft, strekker atmosfæren seg ti ganger lenger ut i rommet enn jordas atmosfære gjør. Titans atmosfære består av mange lag. Det er 98,5 prosent nitrogen, 1,3 prosent metan og 0,2 prosent hydrogen. Det er også spor av en mengde andre hydrokarboner og gasser.

Illustrasjon av Titans atmosfære
Illustrasjon av Titans atmosfære

Cassini-Huygens-ferden var et felles prosjekt i regi av NASA, ESA og den italienske romfartsorganisasjonen. Etter å ha passert Titan flere ganger landet Huygens-sonden på denne spennende månen i 2005. Den sendte bilder og data opp til Cassini. Sonden samlet data om Titans atmosfære, vær og landskap. Landingsstedet var en enorm slette dekket med steiner av vannis.

Tethys, Mimas and Enceladus orbiting around Saturn planet. 3d render
Tethys, Mimas and Enceladus orbiting around Saturn planet. 3d render

Bane og rotasjon

Titan bruker 15 døgn og 22 timer på å kretse rundt Saturn. Samtidig spinner den én gang rundt sin egen akse – det betyr at månen har bundet rotasjon, og at den alltid har samme side vendt mot Saturn.

Liv på månen?

Eksperter mener at det kan finnes liv på Titan. Man trenger flytende stoff. Her på jorda har vi vann som kilde til alt liv. På Titan kan stoffet metan fungere på samme måte.

Vanskelig å se

Titan kan være veldig vanskelig å se i teleskop fra jorda, fordi den kretser så nær Saturn og de blendende lyssterke ringene.

Titan som koloni

Titan regnes som en klode vi kanskje kan kolonisere. Det er fordi det finnes store mengder hydrokarboner der – mye mer enn all oljen og gassen på jorda.

Drømmen om å fly

På Titan er det tenkelig at mennesker kan fly ved hjelp av vinger festet til armene. Tyngdekraften er lav, og den tåkete atmosfæren er tett.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Titan
Titan

Kjerne

Innvendig består Titan sannsynligvis mest av is, men astronomene tror den har en steinkjerne som muligens er varm. Den kan være omgitt av en slags is under høyt trykk, et lag av flytende ammoniakk og vann, og ytterst en skorpe av is.

Atmosfæren

Titans atmosfære består for det meste av nitrogen, men inneholder også metan, hydrogen og små mengder andre gasser.

Skorpe av is

Isskorpa består av en spesiell type is som danner krystaller som minner om snøfnugg. Islaget er lett og flyter trolig på laget av vann og ammoniakk.

Vann og ammoniakk

Huygens-sonden oppdaget veldig lange radiobølger som trolig slo tilbake fra dette havet i klodens indre. Ammoniakken holder vannet i flytende form selv i sterk kulde.

Is under høyt trykk

Den spesielle isen oppstod sannsynligvis da Titan ble dannet.

Steinkjerne

Titans kjerne er trolig av stein og omtrent 5000 kilometer i diameter.

Forrige avsnitt

1 / 6

Neste avsnitt
Illustrasjon av hva Titan består av
Illustrasjon av hva Titan består av

Kilder:

  • Universet Junior (2019)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Ukjent
    4. Getty Images og NASA Jet Propulsion Laboratory Youtube
    5. Getty Images
    6. Ukjent