Tolv kvinner i krig

Møt 12 kvinner som fant veien ut på slagmarken og beviste at de hørte hjemme der.

Accessibility icon Tolv kvinner i krig

Kvinner kan også slåss

Når det er snakk om krig, er det som regel mennene som får all æren. Ofte hører vi om de modige «gutta på skauen» under 2. verdenskrig. Men det er ikke bare menn som kan slåss.

Gjennom historien har mange kvinner stått klare med sverd eller gevær. Kvinner har klatret inn i kampfly, klare til å eliminere fienden. Kvinnenes bidrag blir ofte glemt, oversett til fordel for alle mennene de kjempet sammen med.

Her kan du lese om noen av de kvinnelige krigsheltene. Noen navn er godt kjent. Andre har for lengst blitt glemt. Alle har de kjempet for sitt land, sitt hjem og seg selv. Disse kvinnene, som kommer fra alle verdenshjørner og alle samfunnslag, har bidratt til å forme den verden vi kjenner i dag. De har alle en unik historie å fortelle, men noe har de felles: kampånden.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Boudicca roper til soldater

Fu Hao

Ukjent–ca. 1200 f.Kr.
Shang-dynastiet

Fu Hao var gift med kong Wu Ding. Som kone, mor og dronning levde hun et liv andre bare kunne drømme om. Etter ordre fra kongen utførte hun oppgaver som vanligvis var forbeholdt menn. Ikke minst som militær leder.

Fiender utfordret stadig Shang-dynastiet. Fu Hao nedkjempet dem alle. Hun kunne selv velge hvilke soldater som skulle følge henne. Andre ganger valgte ektemannen dem ut for henne. Hver gang kom hun seirende hjem. For eksempel slaget over Ba som er det første dokumenterte angrepet i kinesisk historie. Fu Hao er gravlagt som en kongelig kriger. Blant de 2000 gjenstandene hun fikk med seg i graven, var det over 100 våpen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Statue av Lady fu hao
Statue av Lady fu hao

Artemisia I av Karia

ca. år 500 f.Kr.
Det persiske riket

Da kong Lygdamis av Karia døde, etterlot han seg et barnebarn som arving. Siden gutten var så ung ble det moren som styrte byen. Kongens datter, Artemisia, fikk dermed stor makt. Hun var oppkalt etter Artemis, jaktgudinnen.

I gamle skrifter roses Artemisia alltid for sitt mot. Hennes rettferdighetssans kommer tydelig fram mot slutten av 500-tallet f.Kr. Da invaderte perserne Hellas, og Karia var en del av Det persiske riket. Det var ingen grunn til at dronningen skulle kjempe, men hun gjorde det likevel.

Under slaget ved Artemision sto dronningen ved soldatenes side og viste styrke som hærfører. Men det hadde sin pris. 10 000 drakmer var belønningen for å fange eller drepe henne. Vi vet ikke om grekerne klarte å ta henne til fange. Etter at perserne kapitulerte, forsvant hun fra alle historiske tekster.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Kampen om Salamis Italiano
Kampen om Salamis Italiano

Prinsesse Pingyang

ca. 600–623 e.Kr.
Tang-dynastiet, Kina

Sui-dynastiet ble styrt av keiser Yang. Folk hatet ham fordi kriger og byggeprosjekter kostet millioner av menneskeliv. Li Yuan var en av keiserens beste generaler, men han fikk dødsdom fordi han var så populær blant folket. Li Yuan gjorde opprør, og fikk med seg datteren Pingyang.

Ved å slå seg sammen med faren og ektemannen sin ble hun uslåelig. 70 000 opprørere vant over Yangs soldater. I løpet av ett år hadde de kontroll på hovedstaden, og keiser Yang ble tvunget til å flykte. Li Yuan inntok tronen, og slik oppsto Tang-dynastiet. Pingyang fikk ikke nyte suksessen særlig lenge. Bare noen år senere ble hun syk og døde. Faren gav henne en militær begravelse.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av Li yuan tang
Bilde av Li yuan tang

Triệu Thị Trinh

225–248 e.Kr.
Vietnam

Triêu Thi Trinh ble født i en liten vietnamesisk landsby og ble tidlig foreldreløs. Urettferdighet var det verste hun visste. Da hun så hvordan kinesiske soldater behandlet de lokale innbyggerne, gikk hun til kamp.

Triêu flyktet og samlet en opprørshær på 1000 soldater. Innen hun fylte 21, hadde de kjempet mer enn 30 kamper. Til slutt ble hun overvunnet av kineserne. Broren hadde prøvd å overtale henne til å gi seg i lang tid, men svaret hennes var alltid: «Jeg vil ikke være som de kvinnene som bøyer hodet og godtar å bli konkubiner. Jeg vil ri av stormen, temme bølgene og drepe haiene. Jeg vil aldri godta å bli mishandlet.»

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av Lady Triệu
Bilde av Lady Triệu

Boudicca

1. århundre e.Kr.
Ikenerne

Da den romerske hæren tok seg over Den engelske kanal for å kjempe seg gjennom Storbritannia, møtte de en sterk motstandskvinne. Boudicca var ikke typen til å godta en invasjon.

Boudicca hadde noe å hevne. Døtrene hennes var blitt bortført og voldtatt av de romerske soldatene, og andre familiemedlemmer var tatt som slaver.

I år 60–61 e.Kr. herjet Boudicca og hennes hær med romerne. De slaktet ned sivile og brente alle bygninger på sin vei. De ødela gravsteiner og statuer på de romerske kirkegårdene. Romerne ble lamslått over opprøret, men samlet en hær på 10 000 menn for å stoppe pøblene.

Under slaget ved Watling Street i år 61 e.Kr. ga opprørerne de romerske soldatene en real kamp. Selv om Boudicca kjempet i frontlinjen sammen med døtrene sine, ble hun ikke drept. Hun valgte å ta gift for å unngå å bli tatt til fange av fienden.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Boudicea taler
Boudicea taler

Khawlah bint al-Azwar

600-tallet
Rashidun-kalifatet

Under et slag nær Ajnadayn ved dagens Israel, kjempet en sortkledd ridder seg gjennom den romerske hæren. Alle trodde at helten var Khalid ibn al-Walid, en modig og sterk soldat. Men hvem var egentlig den mystiske krigeren?

Det var Khawlah bint al-Azwar. En kvinne som var på leting etter broren som romerne hadde tatt til fange. Hun var godt trent i bruk av sverd, og nå kom den kunnskapen til nytte.

I et annet sammenstøt nær Ajnadayn ble Khawlah tatt til fange sammen med flere andre kvinner. Sammen med de andre fangene angrep hun vaktene med teltplugger og teltstenger, og til sammen drepte kvinnene 30 mann. Etterpå rømte de og bidro til at fienden mistet ytterligere 3000 mann.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Khawlah bint al-Azwar
Khawlah bint al-Azwar

Lady Agnes Randolph, grevinne av Moray

ca. 1312–1369
Skottland

I 1338 kom engelskmennene for å invadere Dunbar Castle. De forventet ikke å bli stanset av en kvinne. Grevinnen av Moray var ikke en kvinne man la seg ut med.

Da engelskmennene brukte rambukk for å bryte seg inn i slottet, sørget hun for at det ble sluppet store steiner i hodet på dem. Soldatene truet også med å drepe broren hennes som satt i fangenskap. Den trusselen ble hun ikke redd av. Det ville bare gjøre henne til den neste jarlen av Moray. Dermed ga engelskmennene opp, og dro hjem.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Agnes Randolph, grevinne av Dunbar og mars
Agnes Randolph, grevinne av Dunbar og mars

Jeanne d’Arc

ca. 1412–1431
Frankrike

Jeanne d’Arc er en fransk nasjonalhelt. Navnet hennes er synonymt med fransk patriotisme. Takket være hennes bidrag under hundreårskrigen mellom England og Frankrike på 1300- og 1400-tallet.

Jeanne ble født inn i en bondefamilie. Fremtiden så ikke så lys ut, men det endret seg da Gud åpenbarte seg for henne. Jeanne mente at Gud hadde utpekt henne til å lede Frankrike til seier. Selv uten krigserfaring klarte hun å overtale Karl av Valois til å la henne lede en hær til byen Orléans. Med Jeanne som leder klarte den franske styrken å beseire engelskmennene, og vinne byen tilbake. Jeanne ville ta tilbake flere franske byer, men det ble vanskeligere enn hun trodde.

Mens hun forsvarte Compiègne i 1430, ble hun kastet av hesten rett utenfor byen. Hun ble tatt til fange, for fienden visste hvilken trussel hun var. Etter en rettssak der de anklaget henne for å være heks, og å kle seg i mannsklær, ble hun dømt til døden. 19 år gammel ble hun brent på bålet. Vi har aldri glemt hennes heltemot og patriotisme.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Portrett av Jeanne d’Arc
Portrett av Jeanne d’Arc

Mai Bhago

1600–1700-tallet
Punjab-regionen

Året var 1705, og sikher og moguler var låst i en bitter strid om makten. Moralen var lav blant sikhene, og 40 av dem flyktet hjemover. Men Mai Bhago ventet på dem, og motiverte dem til å dra tilbake til kampene. Alle 40 menn døde, men Mai Bhago overlevde.

Mai Bhago også kjent som Mata Bhag Kaur, var en sikh-kvinne som ledet sikh-soldater mot Mughals i 1705.
Mai Bhago også kjent som Mata Bhag Kaur, var en sikh-kvinne som ledet sikh-soldater mot Mughals i 1705.

Nakano Takeko

1847–1868
Aizu-regionen, Japan

Samuraikrigere var ikke alltid menn. Noen kvinner valgte å bli hensynsløse krigere. En av disse krigerne var Nakano Takeko.

Under slaget ved Aizu ledet hun en gruppe på 30 kvinner. Hun klarte å drepe fem menn før hun selv ble drept. Da var hun 21 år gammel.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Statue av Nakano Takeko
Statue av Nakano Takeko

Lozen

1800-tallet
Chiricahua-apachene

Lozen var aldri interessert i husarbeid eller noe av det tradisjonelle kvinnearbeidet i stammen. Hun ville bli kriger. Da hun fylte 20 var hun ekspert på å stjele hester, og hun ble en dyktig rytter og skytter.

Sammen med broren sin, Victorio, kjempet hun for å ta tilbake landet som var stjålet fra dem. Victorio omtalte ofte Lozen som sin «høyre hånd, sterk som en mann, modigere enn de fleste, en dyktig strateg og et skjold for sitt folk.»

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av Lozen
Bilde av Lozen

Ljudmila Pavlitsjenko

1916–1974
Sovjetunionen

Historiens dødeligste, kvinnelige snikskytter var en skilt tenåringsmor fra en liten landsby i Ukraina. Hun vervet seg til den sovjetiske hær i 1941, og utførte 309 drap, hvorav 36 tyske snikskyttere.

Da hun meldte seg til tjeneste, ble hun bedt om å være sykepleier i stedet. Men slikt kvinnehat fant ikke Pavlitsjenko seg i. Da hun til slutt fikk sjansen til å vise hva hun kunne, ble hun straks godtatt.

Hennes nye hjem var 25. Tsjapajev rifledivisjon. I løpet av sine første 75 dager i kamp drepte hun 187 tyskere. Etter hvert ble hun sendt ut på stadig farligere oppdrag. Til slutt sto hun ansikt til ansikt med fiendens snikskyttere. Et feilgrep kunne bety døden, men Pavlitsjenko gikk seirende ut av 36 slike møter. Tyskerne begynte å snakke til henne over høyttalere i et forsøk på å få henne over på sin side.

Pavlitsjenko ble den første sovjetiske soldaten som fikk besøke Det hvite hus. Amerikansk presse tullet med utseendet hennes, men hun svarte tilbake: «Jeg bærer uniformen min med ærbødighet. Den har vært dekket med blod i kamp.»

Pavlitsjenko var en av 2000 kvinnelige sovjetiske snikskyttere under andre verdenskrig. Kun 500 overlevde. Hun har definitivt gjort seg fortjent til heder og ære.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Portett av Lyudmila Pavlichenko
Portett av Lyudmila Pavlichenko

Kilder:

  • Historie og vitenskap 2 (2020)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Ukjent
    2. Ukjent og Legends Unfolding – 傳奇時代 Youtube
    3. Ukjent
    4. Ukjent
    5. Ukjent
    6. Ukjent
    7. Ukjent
    8. Ukjent
    9. Ukjent
    10. Ukjent
    11. Ukjent
    12. Ukjent
    13. Ukjent