Vår vakre verden – Oseania

Vår verden består av mange spennende steder som naturen har formet. Vi mennesker har også skapt vakre steder. I denne artikkelen ser vi på noen eksempler fra Oseania. Dette er ni av de mest spesielle stedene i Australia og New Zealand.

Bora Bora med palmetrær, blå himmel og blått hav.
Bora Bora med palmetrær, blå himmel og blått hav.

1. Great Barrier Reef | Australia

En korall er et bitte lite dyr som lever i havet. Der disse dyrene samler seg i store flokker, dannes et korallrev. Great Barrier Reef består av 3000 slike korallrev. Det er en fantastisk opplevelse dykke blant korallrevene.

Great Barrier Reef er som et enormt akvarium. Her er det over 2000 fiskearter som gjemmer seg i de fargerike korallene. Er du heldig, kan du se hoppende delfiner mellom bølgene.

For å se korallrevet aller best, må du se det fra luften. Men du opplever mye ved hjelp av båt også.

Korallrevet er enormt, og vannet holder en behagelig temperatur hele året. Dykking og snorkling er derfor en fantastisk opplevelse. Her kan du til og med utforske et skip som sank i 1911. Dette regnes som et av verdens beste vrak å dykke i.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Mann dykker i korallrev med røde fisker rundt seg.
Mann dykker i korallrev med røde fisker rundt seg.

2. Franz Josef-breen | New Zealand

På New Zealand ligger tre isbreer. Den største heter Franz Josef-breen og er 12 kilometer lang. Isbreen ble oppkalt etter keiser Franz Josef I av Østerrike i 1865.

Maoriene, som er den opprinnelige befolkningen på New Zealand, kaller isbreen «Ka Roimata o Hine Hukatere». Dette navnet kommer fra en fortelling om et par som forelsket seg. Den ene var snøprinsesse og den andre var en helt vanlig mann. En dag gikk de til gudene for å gjøre snøprinsessen til et menneske. På veien ble mannen dyttet ned fra et fjell, og døde. Hine Hukatere ble så lei seg at tårene hennes ble til en isbre.

Den store isbreen beveger seg nesten 50 centimeter om dagen. Under den finnes det huler og tunneler som endrer seg fra dag til dag. To brevandringer er derfor aldri like.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Franz Josef isbreen på New Zealand.
Franz Josef isbreen på New Zealand.

3. Samoa | Stillehavet

Samoa er en liten øy i Stillehavet. Her er det krystallklart vann, hvite strender, frodige skoger og flotte fossefall. En vulkan har laget spennende huler og dype hull. I et av hullene bader både turister og fastboende.

 

📷  Tradisjonelt strandhus på Samoa.

Samoa består egentlig av to øyer. På en av øyene er det en vulkan som fortsatt er aktiv. Den sover det meste av tiden, men kan når som helst våkne til liv.

På den andre øya bor de fleste menneskene. Her ligger også hovedstaden Apia. Byen er det beste stedet for å oppleve en Fiafia-kveld: fargerike kostymer og tradisjonell sang og dans, sammen med en god middag.

Det kommer mange turister til Samoa. Her finnes det derfor flere hoteller, og øyene har tilgang til internett. Likevel prøver lokalbefolkningen å leve så avslappet som mulig. Mange ønsker å unngå stress så godt det lar seg gjøre.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Strand på Samoa med tradisjonelt strandhus.
Strand på Samoa med tradisjonelt strandhus.

4. Lake Hillier | Australia

Lake Hillier er en knall rosa innsjø. Forskere er ikke helt sikre på hvorfor den er rosa. Innsjøen ligger rett ved det blå Stillehavet. Sett ovenfra blir dette et fantastisk syn.

Innsjøen ble oppdaget av en britisk ekspedisjon i 1802. Med i gruppa var William Hillier. Han døde underveis og ble hedret ved at innsjøen fikk hans navn.
Lake Hillier er ikke den eneste rosa innsjøen i verden. Likevel er den helt unik. Vannet endrer ikke farge hvis du fyller det opp i et glass.

Innsjøen er ekstremt salt. Derfor ble det utvunnet salt her i flere år. Det viste seg etter hvert at saltet var giftig. Likevel er det mulig å bade her, men det anbefales egentlig ikke. Ønsker du et morsomt bilde til Instagram, kan du hoppe uti, ta bilde og komme deg på land igjen. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Lake Hillier i Australia med sitt rosa vann, ligger rett ved siden av Stillehavet som er knall blått.
Lake Hillier i Australia med sitt rosa vann, ligger rett ved siden av Stillehavet som er knall blått.

5. Rotorua | New Zealand

Rotorua er en by med mange varme kilder. Varm gass fra jordas indre varmer opp vann som samler seg i små og store innsjøer. Vannet kan bli opp mot 35 grader! Byen er også kjent for sin sprutende geysir. En geysir er kokende vann som spruter rett opp fra bakken. Dette skjer minst 20 ganger i døgnet!

Rotorua har også en av verdens beste løyper for terrengsykling.

På et sted som kalles Hells Gate kan du synke ned i varm avslappende gjørme. I tillegg kan du beskue en av verdens største varme fossefall. Det meste på Rotorua er dermed varmt!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

6. Sydney | Australia

Mange synes Sydney er en av de vakreste byene i verden. Det er nok på grunn av operahuset og broen Sydney Harbour Bridge. Broen er kjent for et fantastisk fyrverkeri på nyttårsaften. Operahuset er Australias mest berømte bygg.

St. Marys katedral er også et spennende sted å besøke. Her er det vakre glassmalerier og et fantastisk kirkekor. Til  jul lyses kirken opp med tusenvis av lys.

Det er mye å oppleve i Sydney. Her finner du Royal Botanic Garden med fugler, sommerfugler og fisk. Kunstgalleriet i New South Wales er også verdt et besøk. Sydney har over 100 strender. Den mest kjente er kanskje Bondi Beach.

I Sydney kan du også se mange spennende dyr. Her er det koalabjørner, kenguruer, krokodiller og vombater. Vombat er et lite pungdyr som likner på en liten bjørn.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

7. Uluru | Australia

Uluru er et høyt fjell som står midt i en ørken, uten så mye annet rundt seg. Fjellet er 600 millioner år gammelt og er 348 meter høyt. Når sola skinner, ser det ut som om fjellet gløder i oransje og rødt. Aboriginerne regner dette som et hellig sted. Aboriginerne var de første menneskene som bosatte seg i Australia.

Veldig mange har besteget Uluru for å se på soloppgangen. I 2019 ble det forbudt å klatre til toppen. Mange velger likevel å gå rundt foten av fjellet. Det er en tur på 9 kilometer. Her kan man se hulemalerier som er 5000 år gamle.

Selv om Uluru står midt i en ørken, er det mange dyr der. Det vanligste å se er firfisler og slanger. Er du heldig, kan du se kenguruer eller sjeldne fargerike fugler.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Det røde fjellet Mount Connor i Australia
Det røde fjellet Mount Connor i Australia

8. Waitomo-grottene | New-Zealand

Waitomo Caves på New Zealand er et populært sted å besøke. Her kan turister oppleve et fantastisk blått lys. Lyset kommer fra en bitte liten orm. Lyset brukes for å fange andre insekter i et klissete nett av silketråder.

Grottene i seg selv er også spennende å utforske. Underjordiske elver har gravd seg gjennom den myke kalksteinen i millioner av år. Det er disse elvene som har gitt grottene navn. Waitomo betyr «elv som flyter ned i hullet under bakken».

Fra taket i grottene drypper det vann som inneholder kalkstein. Gjennom mange tusen år har vannet skapt skulpturer som henger ned fra taket eller strekker seg opp fra gulvet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

9. Tahiti | Fransk Polynesia

Langt ut i Stillehavet ligger Fransk Polynesia. Her finner vi øyene Tahiti og Mo`orea.

Fransk Polynesia ligger ganske øde til. Det tar nesten 24 timer å reise dit hvis du reiser fra Europa.

Hvis du reiser fra Tahiti, er Mo’orea den letteste øya å nå med båt. Her kan du bo i bungalower som står ut i vannet. Lenger inn på øya er det grønne fjell som ruver over landskapet.

Dyrelivet på Tahiti er også helt unikt. Både på land og blant korallene i havet.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Bungalower i blått hav og et høyt frodig fjell på Tahiti.
Bungalower i blått hav og et høyt frodig fjell på Tahiti.

Alltid et nytt sted å reise til

For en verden vi lever i! Det er så mange spennende og fantastiske steder å oppdage. Neste gang du skal ut og reise, kan du jo legge veien til et sted du aldri har vært før. Da har du alltid et nytt reisemål i sikte.

Et barn flyr på en koffert med soloppgang i bakgrunnen.
Et barn flyr på en koffert med soloppgang i bakgrunnen.

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images