Vår vakre verden – Oseania

Vår verden består av utallige unike, mystiske og vakre steder. Naturen har i gjennom millioner av år formet landskapet rundt oss, og vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med storslagen arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen eksempler fra Oseania. Dette er ni av de mest spesielle stedene på kontinentet.

Bora Bora med palmetrær, blå himmel og blått hav.
Bora Bora med palmetrær, blå himmel og blått hav.

1. Great Barrier Reef | Australia

Great Barrier Reef er verdens største korallrev. En korall er et bitte lite dyr som lever i havet. Der disse dyrene samler seg i store flokker, dannes et korallrev. Korallene ser ut som fargerike blomster. Great Barrier Reef består av 3000 slike korallrev og kan sees fra verdensrommet. Men det flotteste er å studere de over 2000 fiskeartene fra en båt med glassbunn, eller med dykkerdrakt og snorkel.

Great Barrier Reef er som et enormt akvarium. Her er det levende koraller og anemoner, og klovnefisk og haier gjemmer seg i de fargerike korallene. Pelikaner flyr over hodet ditt, og er du heldig, kan du oppleve hoppende delfiner eller en hval mellom bølgene.

Det beste er å se korallrevet fra luften. Gjerne med helikopter eller småfly. Men Great Barrier Reef består også av hundrevis av øyer som du kan besøke ved hjelp av båt. Er du tøff nok, kan du lande på en av øyene med fallskjerm!

Dykking og snorkling i vannet rundt Great Barrier Reef er en fantastisk opplevelse, uansett om du er erfaren eller har lyst til å prøve for første gang. Revet er enormt, og det er mange steder å undersøke der nede. Vannet holder en behagelig temperatur hele året. Er du ekstra eventyrlysten, kan du utforske SS Yongala, et passasjerskip som sank i 1911. Dette regnes som et av verdens beste vrak å dykke i.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Mann dykker i korallrev med røde fisker rundt seg.
Mann dykker i korallrev med røde fisker rundt seg.

2. Franz Josef-breen | New Zealand

Franz Josef-breen er en av tre isbreer på New Zealand. Den er 12 kilometer lang, og ligger bare noen hundre meter fra kysten. Det unike her er at du kan gå på breen på formiddagen, og kose deg på stranda på ettermiddagen. Du stusser kanskje over navnet, men det kommer fra en tysker som utforsket isbreen i 1865. Han oppkalte breen etter den østerrikske keiser Franz Josef I.

En annen forklaring på navnet er et tradisjonelt maorisk sagn. Ifølge sagnet forelsket snøprinsessen Hine Hukatere seg i en vanlig mann ved navn Wawe. De to dro opp til Aorangi – der stammegudene bor – for å be dem om å gjøre henne om til et menneske. Men den hevngjerrige værguden Tawhirimatea dyttet Wawe ned fra fjellet og rett i døden. Hine Hukateres tårer dannet da isbreen, som på maorienes språk heter «Ka Roimata o Hine Hukatere», eller Hine Hukateres frosne tårer.

Franz Josef-breen beveger seg inntil 50 centimeter om dagen, men det har skjedd at den har flyttet seg så mye som fire meter. Isbreen etterlater seg et nettverk av huler, bresprekker og tunneller som endres fra dag til dag. To brevandringer er derfor aldri like, så hvis du har lyst på en helt unik opplevelse, har Franz Josef-breen alt: et landskap som endres kontinuerlig, tett regnskog og havet bare noen hundre meter unna.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Franz Josef isbreen på New Zealand.
Franz Josef isbreen på New Zealand.

3. Samoa | Stillehavet

Samoa er en liten øy i Stillehavet. Øyas hovedattraksjon er den fantastiske naturen: krystallklart vann, hvite strender, frodige skoger og lystige fossefall. Et høydepunkt er To Sua Ocean Trench, et fascinerende vulkansk fenomen bestående av to enorme hull forbundet med en hule. Et av hullene er i dag et dypt basseng der både turister og fastboende bader.

 

📷  Tradisjonelt strandhus på Samoa.

Samoas befolkning er fordelt mellom to vulkanske øyer. Den største, Savai’i, er fortsatt aktiv. Deler av overflaten er dekket av avkjølt lava fra et seks år langt utbrudd, som begynte i 1905 og sakte begravde hele landsbyer under den langsomme, men ustoppelige bølgen av flytende stein. Gapende kratre, eldgamle topper og vulkansk sand gjør det umulig å glemme at man står på en sovende vulkan.

Den andre øya, Upolu, er hjem for tre fjerdedeler av befolkningen, og her ligger hovedstaden Apia, en sjarmerende tropisk havn og det beste stedet å bli kjent med den samoiske livsstilen. På det samoiske kultursenteret kan du se autentisk håndarbeid, matlaging og tradisjonell tatovering på modige turister, utført av en dyktig tatovør. Apia er også det beste stedet dersom man har lyst til å oppleve en Fiafia-kveld: fargerike kostymer og tradisjonell sang og dans, kombinert med en bedre middag.

På Samoa er det enn så lenge en rolig atmosfære og en avslappet livsstil. Det finnes hoteller her, og øyene har fått tilgang til internett. Likevel prøver de å leve så avslappet og rolig som mulig, uten å bli helt avhengig av vår moderne livsstil.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Strand på Samoa med tradisjonelt strandhus.
Strand på Samoa med tradisjonelt strandhus.

4. Lake Hillier | Australia

Innsjøen ligger på Middle Island, rett utenfor vestkysten av Australia, og den er sterkt rosa hele året. Foreløpig er ikke forskerne sikre på hvorfor. Noen tror det skyldes en bakterie som finnes i vannet, mens andre tror årsaken er mikroalgen Dunaliella salina. Innsjøen er et imponerende og utrolig syn – særlig fordi den ligger bare noen meter fra Stillehavet, som er like blått som det alltid har vært. Kontrasten mellom de to er derfor både forbløffende og fascinerende sett ovenfra.

Lake Hillier er ikke den eneste rosa innsjøen i verden, men det som gjør den unik, er at vannet ikke endrer farge hvis det blir fylt på flaske eller i et glass. Lake Hillier ble oppdaget av den britiske eventyreren Matthew Flinders i 1802 og ble oppkalt etter William Hillier, som var med i Flinders reisefølge, men som dessverre døde. Lake Hillier, som ikke er større enn ca. 600 ganger 250 meter, ble brukt til utvinning av salt i om lag seks år, men utvinningen stoppet da man oppdaget at saltet var så giftig at mennesker ikke burde spise det.

Mange lurer på om man kan bade i det tyggegummirosa vannet for å få et morsomt bilde på Instagram. Det kan man, men det grunne vannet og det høye saltinnholdet gjør at man kanskje bør tenke seg om to ganger. Vannet har blitt testet, og det er ikke farlig å svømme der – ingen dyr vil prøve å gnage på deg, og man får ikke rosa hud. Men saltnivået er omtrent det samme som i Dødehavet i Midtøsten, som også er trygt å bade i, men kanskje ikke voldsomt behagelig. Vi anbefaler derfor å hoppe uti, ta bildet og komme seg på land igjen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Lake Hillier i Australia med sitt rosa vann, ligger rett ved siden av Stillehavet som er knall blått.
Lake Hillier i Australia med sitt rosa vann, ligger rett ved siden av Stillehavet som er knall blått.

5. Rotorua | New Zealand

Denne byen på New Zealands nordligste øy har verdens mest avslappende varme kilder og gjørmebad, og en av verdens beste løyper for offroadsykling. Byen er også kjent for sin sprutende geysir. En geysir er kokende vann som spruter rett opp fra bakken. Dette skjer minst 20 ganger i døgnet! Som om ikke det var nok, kan man dessuten oppleve flere hundre år gammel maorisk kultur her.

Rotorua ligger midt i et vulkansk område, og det er faktisk en stor fordel. Varm gass fra jordas indre klemmes opp fra fjellet og varmer opp de naturlige bassengene i området. Her er det vann med en temperatur på 35 grader.

Vil du prøve gjørmebad, kan du dra til Hells Gate. Et slikt bad kan gjøre godt for huden din. I tillegg kan du beskue en av verdens største varme fossefall. Det meste på Rotorua er dermed varmt!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

6. Sydney | Australia

Sydney regnes av mange som en av de vakreste og mest spektakulære byene i verden. Ikke minst på grunn av den ikoniske Sydney Harbour Bridge og operahuset. Broen er kjent for mange for sitt storslagne fyrverkeri på nyttårsaften. Operahuset er Australias mest berømte landemerke.

St. Marys katedral er også verdt et besøk. Ikke minst for å beskue de vakre glassmaleriene og høre kirkekoret synge på søndager. Til jul lyses kirken opp av en fantastisk lysutstilling.

Det er mye å oppleve i Sydney. Her finner du Royal Botanic Garden med fugler, sommerfugler, reptiler og fisk. Kunstgalleriet i New South Wales er også verdt et besøk. Elsker du sol og sommer, har Sydney over 100 strender. Den mest kjente er kanskje Bondi Beach.

Sydney kan også by på verdens mest imponerende utvalg av ville dyr. Her finner du knølhvaler, koalabjørner, kenguruer, krokodiller og vombater. Vombat er et lite pungdyr som likner på en liten bjørn.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

7. Uluru | Australia

Midt i en flat, tørr ørken står det noe helt ekstraordinært. Uluru, også kalt Ayers Rock, er en stor turistattraksjon som rager 348 meter over bakken. Den er dannet av ca. 600 millioner år gamle sedimentære bergarter og er den eneste forhøyningen i flere mils omkrets. Når den australske sola skinner ned på denne formasjonen, ser det ut som om den gløder i oransje og rødt. Det er lett å forstå hvorfor aboriginerne regner dette som et hellig sted.

I flere tiår har hundretusener besteget Uluru, blant annet for å få med seg soloppgangen fra toppen. I 2019 ble det forbudt å klatre til toppen. Mange velger likevel å gå rundt foten av fjellet, en tur på 9,4 kilometer der man kan se fascinerende hulemalerier, malt av aboriginene for mer enn 5000 år siden.

Stedet har også et yrende dyreliv. Det finnes mer enn 170 fuglearter, flere titalls reptilarter og mer enn 20 forskjellige pattedyr. Firfisler og slanger er dem man oftest støter på, men kenguruer og dingoer er heller ikke uvanlig. Du befinner deg tross alt i den australske ødemarken.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Det røde fjellet Mount Connor i Australia
Det røde fjellet Mount Connor i Australia

8. Waitomo-grottene | New-Zealand

Et spektakulært lysshow har gjort Waitomo Caves til en av New Zealands mest populære attraksjoner. Det skyldes en bitte liten orm som sender ut et blålig lys. Lyset hjelper ormen til å tiltrekke seg byttedyrene den fanger i det klissete nettet av silketråder som den spinner i huletaket.

Det er ikke bare lysshowet som tiltrekker seg turister, men grottesystemet i seg selv er også spennende å utforske, enten til fots eller med båt. Et nettverk av underjordiske elver har gravd seg gjennom den myke kalksteinen i millioner av år, og det er disse som har gitt grottene navnet Waitomo. Det er maorienes ord for «elv som flyter ned i hullet under bakken».

Inne i grottene har dryppende vann og kalkstein skapt imponerende, naturlige skulpturer som henger ned fra taket eller strekker seg opp fra gulvet, og grotteveggene består av glinsende fossiler av skjell som en gang lå på havbunnen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

9. Tahiti | Fransk Polynesia

Langt ut i Stillehavet ligger Fransk Polynesia. Etter en krig i 1889 tok franskmennene over makten i dette området. Her finner vi seks øygrupper, blant annet Bora Bora, Tahiti og Mo`orea. Øyhopping er derfor veldig populært her.

Fransk Polynesias øde beliggenhet er absolutt en del av områdets sjarm, men det betyr også at det vil ta litt tid å komme dit. Fra Europa er reisetiden på mer enn 24 timer!

Fra Tahiti er Mo’orea den letteste øya å nå med båt, og turen tar mellom tretti minutter og én time. Her finner man de velkjente bungalowene på vannet, som har blitt Tahitis varemerke, men dra gjerne også litt innover på øya for å utforske de fascinerende grønne fjellene som ruver over landskapet.

Dyrelivet her er også helt unikt – hvis det frister å se en hel regnbue av fisk og koraller, er det bare å ta på snorkel og dykkermaske og hive seg uti lagunen.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Bungalower i blått hav og et høyt frodig fjell på Tahiti.
Bungalower i blått hav og et høyt frodig fjell på Tahiti.

Alltid et nytt sted å reise til

For en verden vi lever i! Det er så mange spennende og fantastiske steder å oppdage. Neste gang du skal ut og reise, kan du jo legge veien til et sted du aldri har vært før. Da har du alltid et nytt reisemål i sikte.

Et barn flyr på en koffert med soloppgang i bakgrunnen.
Et barn flyr på en koffert med soloppgang i bakgrunnen.

Kilder:

  • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images
    8. Getty Images
    9. Getty Images
    10. Getty Images
    11. Getty Images