Vår vakre verden – Oseania

Vår verden består av utallige unike, mystiske og vakre steder. Naturen har gjennom millioner av år formet landskapet rundt oss. Vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen eksempler fra Oseania. Dette er ni av de mest spesielle stedene i Australia og på New Zealand.

Bora Bora med palmetrær, blå himmel og blått hav.
Bora Bora med palmetrær, blå himmel og blått hav.

1. Great Barrier Reef | Australia

Great Barrier Reef er verdens største korallrev. En korall er et bitte lite dyr som lever i havet. Der disse dyrene samler seg i store flokker, dannes et korallrev. Great Barrier Reef består av 3000 slike korallrev. Det er en fantastisk opplevelse å se korallrevene fra en båt med glassbunn, eller med dykkerdrakt og snorkel.

Great Barrier Reef er som et enormt akvarium. Her er det over 2000 fiskearter som gjemmer seg i de fargerike korallene. Er du heldig, kan du oppleve hoppende delfiner eller en hval mellom bølgene.

Det beste er å se korallrevet fra luften. Gjerne med helikopter eller småfly. Men Great Barrier Reef består også av hundrevis av øyer som du kan besøke ved hjelp av båt.

Dykking og snorkling i vannet rundt Great Barrier Reef er en fantastisk opplevelse. Revet er enormt, og vannet holder en behagelig temperatur hele året. Er du ekstra eventyrlysten, kan du utforske SS Yongala, et passasjerskip som sank i 1911. Dette regnes som et av verdens beste vrak å dykke i.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Mann dykker i korallrev med røde fisker rundt seg.
Mann dykker i korallrev med røde fisker rundt seg.

2. Franz Josef-breen | New Zealand

Franz Josef-breen er en av tre isbreer på New Zealand. Den er 12 kilometer lang, og ligger bare noen hundre meter fra kysten. Du stusser kanskje over navnet, men det kommer fra en tysker som utforsket isbreen i 1865. Han oppkalte breen etter keiser Franz Josef I av Østerrike.

Det finnes en annen forklaring på navnet også. I følge et maorisk sagn forelsket snøprinsessen Hine Hukatere seg i en vanlig mann ved navn Wawe. De to gikk opp et høyt fjell for å be gudene gjøre henne menneske.. Men værguden Tawhirimatea dyttet Wawe ned fra fjellet og rett i døden. Hine Hukateres tårer dannet da isbreen. På maorienes språk heter isbreen «Ka Roimata o Hine Hukatere» som betyr Hine Hukateres frosne tårer.

Franz Josef-breen beveger seg nesten 50 centimeter om dagen. Isbreen etterlater seg huler, bresprekker og tunneler som endres fra dag til dag. To brevandringer er derfor aldri like. Noe annet som er unikt, er at isbreen ligger rett ved regnskogen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Franz Josef isbreen på New Zealand.
Franz Josef isbreen på New Zealand.

3. Samoa | Stillehavet

Samoa er en liten øy i Stillehavet. På øya er det helt fantastisk natur: krystallklart vann, hvite strender, frodige skoger og flotte fossefall. En vulkan har også dannet to dype hull som henger sammen med en hule. I et av disse hullene bader turister og fastboende.

 

📷  Tradisjonelt strandhus på Samoa.

Samoa består at to vulkanske øyer. Den største vulkanen er fortsatt aktiv. Store deler av øya er preget av vulkanen. Her kan du se gapende kratre og eldgamle topper med avkjølt lava. De som bor her, vet at vulkanen delvis sover, men at den kan vekkes til liv når som helst.

På den andre øya bor tre fjerdedeler av befolkningen. Her ligger også hovedstaden Apia. Her kan du oppleve samoisk kultur på sitt beste. Mange får også en tatovering her som et ferieminne. Apia er også det beste stedet dersom man har lyst til å oppleve en Fiafia-kveld: fargerike kostymer og tradisjonell sang og dans, kombinert med en bedre middag.

På Samoa lever fortsatt mange et avslappet liv. Det finnes hoteller her, og øyene har tilgang til internett. Likevel prøver de å leve så avslappet og rolig som mulig, uten å bli avhengig av en moderne livsstil.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Strand på Samoa med tradisjonelt strandhus.
Strand på Samoa med tradisjonelt strandhus.

4. Lake Hillier | Australia

Innsjøen ligger rett utenfor vestkysten av Australia. Den er knall rosa hele året. Forskere er ikke helt sikre på hvorfor. Noen tror det skyldes en bakterie som finnes i vannet, mens andre tror årsaken er en alge. Innsjøen ligger rett ved Stillehavet, som er like blått som det alltid har vært. Kontrasten mellom de to er derfor både forbløffende og fascinerende sett ovenfra.

Lake Hillier er ikke den eneste rosa innsjøen i verden. Likevel er den helt unik. Vannet endrer ikke farge hvis du fyller det opp i  et glass. Innsjøen ble oppdaget av den britiske eventyreren Matthew Flinders i 1802 og ble oppkalt etter William Hillier, som var med i Flinders reisefølge. Lake Hillier er ingen stor innsjø, men ble i flere år brukt til utvinning av salt. Utvinningen stoppet da man oppdaget at saltet var giftig.

Er det trygt å bade i det rosa vannet? Du kan bade der, men det anbefales egentlig ikke. Det finnes ingen farlige dyr der, men saltinnholdet er ekstremt høyt. Ønsker du et morsomt bilde til Instagram, kan du hoppe uti, ta bilde og komme deg på land igjen. Der kan du puste lettet ut når du oppdager at huden din ikke har blitt rosa. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Lake Hillier i Australia med sitt rosa vann, ligger rett ved siden av Stillehavet som er knall blått.
Lake Hillier i Australia med sitt rosa vann, ligger rett ved siden av Stillehavet som er knall blått.

5. Rotorua | New Zealand

Denne byen på New Zealand har mange varme kilder og avslappende gjørmebad. Her er også en av verdens beste løyper for terrengsykling. Byen er også kjent for sin sprutende geysir. En geysir er kokende vann som spruter rett opp fra bakken. Dette skjer minst 20 ganger i døgnet! I tillegg kan du oppleve flere hundre år gammel maorisk kultur her.

Rotorua ligger midt i et vulkansk område , og det er faktisk en stor fordel. Varm gass fra jordas indre klemmes opp fra fjellet og varmer opp de naturlige bassengene i området. Her er det vann med en temperatur på 35 grader.

Vil du prøve gjørmebad, kan du dra til Hells Gate. I tillegg kan du beskue en av verdens største varme fossefall. Det meste på Rotorua er dermed varmt!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

6. Sydney | Australia

Sydney regnes av mange som en av de vakreste og mest spektakulære byene i verden. Ikke minst på grunn av Sydney Harbour Bridge og operahuset. Broen er kjent for mange på grunn av sitt fantastiske fyrverkeri på nyttårsaften. Operahuset er Australias mest berømte landemerke.

St. Marys katedral er også verdt et besøk. Ikke minst for å se de vakre glassmaleriene og høre kirkekoret synge på søndager. Til jul lyses kirken opp med tusenvis av lys.

Det er mye å oppleve i Sydney. Her finner du Royal Botanic Garden med fugler, sommerfugler, reptiler og fisk. Kunstgalleriet i New South Wales er også verdt et besøk. Elsker du sol og sommer, har Sydney over 100 strender. Den mest kjente er kanskje Bondi Beach.

Sydney kan også by på mange spennende dyr. Her finner du knølhvaler, koalabjørner, kenguruer, krokodiller og vombater. Vombat er et lite pungdyr som likner på en liten bjørn.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

7. Uluru | Australia

Uluru, også kalt Ayers Rock, er en stor turistattraksjon som rager 348 meter over bakken. Den er dannet av ca. 600 millioner år gamle sedimentære bergarter og er den eneste forhøyningen i flere mils omkrets. Når den australske sola skinner, ser det ut som om fjellet gløder i oransje og rødt. Fjellet er viktig for aboriginernes religion.

Hundretusener har besteget Uluru for å se på soloppgangen. I 2019 ble det forbudt å klatre til toppen. Mange velger likevel å gå rundt foten av fjellet, en tur på 9,4 kilometer. Der man kan se hulemalerier som ble malt av aboriginene for mer enn 5000 år siden.

Stedet har også et yrende dyreliv. Det finnes mer enn 170 fuglearter, flere titalls reptilarter og mer enn 20 forskjellige pattedyr. Firfisler og slanger er dem man oftest støter på. Er du heldig, kan du se kenguruer.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Det røde fjellet Mount Connor i Australia
Det røde fjellet Mount Connor i Australia

8. Waitomo-grottene | New-Zealand

Et fantastisk lysshow har gjort Waitomo Caves til en av New Zealands mest populære attraksjoner. Det skyldes en bitte liten orm som sender ut et blått lys. Lyset brukes for å fange andre insekter. De lokkes inn i et klissete nett av silketråder, og blir til mat.

Det er ikke bare lysshowet som tiltrekker seg turister. Grottesystemet i seg selv er også spennende å utforske, enten til fots eller med båt. Underjordiske elver har gravd seg gjennom den myke kalksteinen i millioner av år, og det er disse som har gitt grottene navnet Waitomo. Det er maorienes ord for «elv som flyter ned i hullet under bakken».

Inne i grottene har dryppende vann og kalkstein skapt imponerende skulpturer som henger ned fra taket eller strekker seg opp fra gulvet. Grotteveggene består av fossiler av skjell som en gang lå på havbunnen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

9. Tahiti | Fransk Polynesia

Langt ut i Stillehavet ligger Fransk Polynesia. Etter en krig i 1889 tok franskmennene over makten i dette området. Her finner vi øyene Bora Bora, Tahiti og Mo`orea. Øyhopping er derfor veldig populært her.

Fransk Polynesia ligger ganske øde til. Fra Europa er reisetiden på mer enn 24 timer!

Fra Tahiti er Mo’orea den letteste øya å nå med båt. Her finner man Tahitis varemarke: bungalowene på vannet. Du kan også reise litt innover på øya for å utforske de fascinerende grønne fjellene som ruver over landskapet.

Dyrelivet på Tahiti er også helt unikt. Både på land og blant korallene i havet.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Bungalower i blått hav og et høyt frodig fjell på Tahiti.
Bungalower i blått hav og et høyt frodig fjell på Tahiti.

Alltid et nytt sted å reise til

For en verden vi lever i! Det er så mange spennende og fantastiske steder å oppdage. Neste gang du skal ut og reise, kan du jo legge veien til et sted du aldri har vært før. Da har du alltid et nytt reisemål i sikte.

Et barn flyr på en koffert med soloppgang i bakgrunnen.
Et barn flyr på en koffert med soloppgang i bakgrunnen.

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images