Byen som et trygt sted 

Den opprinnelige årsaken til at byene i Mesopotamia oppsto, er usikker. Men vi vet at da zigguratene, det vil si templene, ble bygget, ble det skapt en møteplass der folk kom for å tilbe sine guder, men det ble også et møtepunkt for sosial omgang og handel, og et sted der nye tanker og ideer ble utvekslet. Mesopotamia var avhengig av handel for å skaffe seg nødvendige råvarer. En fast markedsplass sørget for et trygt livsgrunnlag for flere. Det brøt stadig ut krig og konflikter med nabostatene, og de kranglet gjerne om områder og rettigheter til naturressursene. Dermed fikk byene etter hvert en høy bymur, og dette var også en trygghet for innbyggerne. 

Papirbakgrunn 8

Verdensbyen

Hovedstaden i Mesopotamia var blant Midtøstens viktigste byer i årtusenene før Kristus. Babylon betyr «guds port». Mesopotamias ledere var blant de første som begynte med byplanlegging, og vi vet at Babylon ble anlagt etter en strengt regulert plan.

Papirbakgrunn 8

Høyhus 

De fleste byer i Mesopotamia hadde bygninger med flere etasjer. Selv de fattige hadde hus med tre etasjer.  

Papirbakgrunn 8

Ishtarporten

Byens hovedport, Ishtarporten, var hele 15 meter høy. Porten var omkranset av murstein glasert med vakker, blå lasurstein og dekorasjoner, som glitret i det babylonske solskinnet. Den ble bygget for å imponere både folk og guder.

Babylons hengende hager

Dette regnes som ett av verdens syv underverker. Det sies at kong Nebukadnesar den 2. bygget den praktfulle hagen til dronningen sin. Forskerne er usikre på hvor og om den faktisk fantes, men de hengende hager var i så fall et frodig og dyktig utført hageanlegg.

Babylons hengende hager

Etemananki-tårnet

Midt i Babylon sto Etemananki-zigguraten, tempeltårnet. Det hadde sju etasjer, var 90 meter høyt og kan til og med ha hatt en overflate i gull og sølv. Det er usikkert hvilken funksjon byggverket hadde for babylonerne, men det var sannsynligvis et viktig sted for feiring og tilbedelse.

Begynnelsen på sivilasjonen

Kilder:

 • Groth, Bente; Barstad, Hans M.Mesopotamia i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 3. november 2020 fra https://snl.no/Mesopotami
 • Barstad, Hans M.; Groth, Bente: Babylon i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 3. november 2020 fra https://snl.no/Babylon
 • Historie Junior (2016)
  Orage Forlag AS
 • HistorieVår fortid – slik har den påvirket oss (2016)
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. The Met
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Ukjent
  6. CC – Public domain
  7. Nasjonal digital læringsarena YouTube
  8. Ukjent