Byen som et trygt sted 

Den opprinnelige årsaken til at byene i Mesopotamia oppsto, er usikker. Men da zigguratene, det vil si templene, ble bygget, ble det skapt en møteplass der folk kom for å tilbe sine guder. Det ble også et sosialt møtepunkt, og et sted der nye tanker og ideer ble utvekslet. Mesopotamia var avhengig av handel for å skaffe seg nødvendige råvarer. Derfor oppstod markedsplasser og torg.

Det brøt stadig ut krig og konflikter med nabostatene, og de kranglet gjerne om naturressursene. Dermed fikk byene etter hvert en høy bymur, og dette ble en trygghet for innbyggerne.

Papirbakgrunn 8

Verdensbyen

Hovedstaden i Mesopotamia var blant Midtøstens viktigste byer i årtusenene før Kristus. Babylon betyr «guds port». Mesopotamias ledere var blant de første som begynte med byplanlegging.

Papirbakgrunn 8

Høyhus 

De fleste byer i Mesopotamia hadde bygninger med flere etasjer. Selv de fattige hadde hus med tre etasjer.

Papirbakgrunn 8

Ishtarporten

Byens hovedport, Ishtarporten, var hele 15 meter høy. Porten var dekortert med murstein glasert med vakker, blå lasurstein. Dekorasjonene glitret i det babylonske solskinnet. Den ble bygget for å imponere både folk og guder.

Babylons hengende hager

Dette regnes som ett av verdens syv underverker. Det sies at kong Nebukadnesar den 2. bygget den praktfulle og frodige hagen til dronningen sin. Forskerne er usikre på hvor og om den faktisk fantes.

Babylons hengende hager

Etemananki-tårnet

Midt i Babylon sto tempeltårnet, Etemananki. Tårnet hadde sju etasjer og var 90 meter høyt. Det kan til og med ha hatt en overflate i gull og sølv. Det var sannsynligvis et viktig sted for feiring og tilbedelse av gudene.

Tårnet i Babylon

Kilder:

 • Groth, Bente; Barstad, Hans M.Mesopotamia i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 3. november 2020 fra https://snl.no/Mesopotami
 • Barstad, Hans M.; Groth, Bente: Babylon i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 3. november 2020 fra https://snl.no/Babylon
 • Historie Junior (2016)
  Orage Forlag AS
 • HistorieVår fortid – slik har den påvirket oss (2016)
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. The Met
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Ukjent
  6. CC – Public domain