Verdensreligionene:

Hinduismen

Hinduismen ble til for 4500 år siden. Den er derfor en av de eldste verdensreligionene. Menneskene på den tiden ropte til gudene sine i hymner. Det er som en lovsang. Flere av disse brukes fremdeles i hinduismen.

Vi vet ikke hvem som startet hinduismen. En hindu kan tilbe én gud, mange guder, eller ingen guder. Hinduismen er som en blanding av ulike religioner.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Hindu gudestatue

Utbredelse 

15 prosent av verdens befolkning er hinduer. De fleste av dem bor i India. Men det finnes hinduer mange steder i verden. Hinduismen er en blanding mellom flere religioner. Hinduer tror blant annet på gjenfødelse. Det betyr at mennesker og dyr blir født på ny etter at de dør.
Hellige blomster i en hånd ved elven Ganges

Sentrale skikkelser 

Hinduismen har mange guder. Noen av de viktigste heter Shiva, Krishna og Ganesha. Gudene kan vise seg som mennesker, kalt avatarer.

Mahatma Gandhi var en stor politisk leder i India på 1930-tallet. Mahatma betyr «stor sjel», en hellig mann. Det vil si at han nesten ble hyllet som en hinduistisk gud.

Hinduer er like forskjellige som alle andre, men det er noen ting som forener de aller fleste hinduer.

Hinduene kaller sin tro for sanatana dharma, den evige lov. Hinduer tror på gjenfødelse og på karma. Karma betyr at alle handlinger i dette livet vil få følger i det neste livet. Målet for hinduer er å slippe å bli født på ny.

For hinduer er det viktig å ikke bruke vold.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Hinduguder

Hellige steder 

India består av mange hellige byer og hellig natur som skog, fjell og elver. Ganges er den helligste elva, og Varanasi er den mest kjente av Indias sju hellige byer. Hinduer besøker disse stedene for å komme nærmere gudene.

For det meste tilber de gudene hjemme, men også i templer der gudene bor.

Hellige skrifter 

Hinduismens hellige skrifter kalles Veda-skriftene. De er skrevet på et språk som ikke brukes lenger. I Veda-skriftene står blant annet de gamle hymnene til gudene, som du leste om tidligere.

I dag blir de samme hymnene sunget av brahmanene, hinduistiske prester. De troende tror at hymnene kommer fra gudene.

Sanskrit

Høytider 

Hinduene har mange høytider, og to av dem er divali og holi.

Divali er en lysfest som feires om høsten. Når hinduene feirer divali tenner de mange små lys. Det er for å hilse Lakshmi, lykkens og rikdommens gudinne, velkommen.

Holifestivalen er en fargefest som feirer fargenes og kjærlighetens seier over det svarte og mørke. Den foregår om våren, og er en hyllest til vårblomstringen.

Under festen kaster de fargepulver og spruter fargevann på hverandre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Ung jente feirer Holif

Symboler 

Hinduismen har mange fargerike gudestatuer. De finnes både i templene og i hjemmene. Å tilbe gudestatuene er viktig for mange hinduer.

En av gudene, Ganesha, har et elefanthode.

Elefantguden Ganesha bringer lykke for hinduer. Han beskytter mot ulykker. Hvis du er på en asiatisk restaurant, kan du ofte finne et lite alter for Ganesha. Der blir det satt frem mat, lys og blomster.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Guden Ganesha

Ritualer 

For hinduer er handlinger viktigere enn det de tror på. Derfor er ritualene veldig viktige. Et ritual er noe vi gjentar ofte, og etter bestemte tradisjoner. Hinduenes daglige ritualer kan være å tilbe en gudestatue.

Guden behandles som en konge eller en ærefull gjest. Gudefiguren blir vasket ren, underholdt med sang, og det blir satt frem et måltid. Ritualet kalles puja.

Hinduene har også mange ritualer når folk blir født, gifter seg eller dør.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kunst og bygninger 

Tempelet kan være store bygninger, eller et lite hus på et gatehjørne. Det er ofte omgitt av en høy mur med vakre porter.

Templene er rikt utsmykket med gudefigurer. De skal alltid være vakre å se på. Men en gudefigur kan også være liten nok til at en hindu kan ha den med seg i lomma.

Hindutempel

Hinduisme i Norge 

I Norge kan det være så mange som 20 000 hinduer. Å være hindu er noe personlig, og ikke alle er aktive i en menighet. De fleste hinduer i Norge er fra Sri Lanka og India, eller har bakgrunn fra disse landene.

Visste du at yoga har sin opprinnelse i hinduismen? Hinduer bruker yoga for å møte gudene, og for å oppnå frelse. Det vil si at de slipper å bli født på ny.

Yoga er også ulike øvelser for å stresse ned, puste rolig og ta bort alle tunge tanker.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Norsk hindu kultursenter festival 2012

Kilder:

 • Jacobsen, Knut A.: divali i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 29. april 2021 fra https://snl.no/divali
 • Jacobsen, Knut A.: Ganesha i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 30. april 2021 fra https://snl.no/Ganesha
 • Jacobsen, Knut A.: Holi i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 29. april 2021 fra https://snl.no/Holi
 • Kværne, Per og Jacobsen, Knut A.: hinduisme i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 29. april 2021 fra https://snl.no/hinduisme
 • Kværne, Per og Jacobsen, Knut A.: yoga i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 30. april 2021 fra https://snl.no/yoga

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Ida Tolgensbakk (CC BY-SA 3.0) / NRK Skole